Höjdpunkter från Scandinavium

Tre glada medaljörer i hoppning - vinnaren Steve Guerdat har sällskap på pallen av Harrie Smolders och Daniel Deusser. Foto: Roland Thunholm

Så är Gothenburg Horse Show över för denna gång, fem dagars hästfest i Scandinavium är avslutad. Tävlingarna toppades av världscupfinalerna i hoppning och dressyr, där Steve Guerdat och Hans Peter Minderhoud blev de stora vinnarna. 

Det blev bara Henrik von Eckermann som kvalade in till hoppningens världscupfinal, och med Giljandro van den Bosrand började det bra med en felfri runda på fredagen. Efter den andra rundan på påskafton var det inte lika glada miner, då ett hinder föll strax före målgång. 

Henrik von Eckermann och Giljandro van den Bosrand.

Inför måndagens avgörande låg Henrik på 13:e plats medan Schweiz Steve Guerdat, regerande olympisk mästare, hade totalledningen. Efter ett par nedslag slutade Henrik på en 15:e plats med sin relativt orutinerade häst. Guerdat lyckades upprepa fina felfria rittare och fick kliva högst upp på pallen för att återigen ta emot bucklan - han vann även världscufinalen 2015.   

Stora svenskhopp i dressyrfinalen

Dressyrens final reds under söndagseftermiddagen, och de svenska hemmahoppen var favorittippade.

- Det är dags nu, det spelar ingen roll vem av dem som vinner, men det är vår tur nu, sa dressyrens förbundskapten Bo Jenå i en tv-intervju. 

Han syftade på Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel, som i fredagens Grand Prix slutade tvåa och trea. Nu jagade de båda en seger i världscupfinalen - senast en svensk stod överst på pallen var 1998, då Louise Nathhorst vann med Walk on Top i just Scandinavium.
Men precis som i Grand Prix toppades küren av holländaren Hans Peter Minderhoud och Glock´s Flirt, strax före Tinne Vilhelmson Silfvén och hennes Don Auriello. Patrik Kittel fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello. 

Flera svenska segrar i kringklasserna

De svenska hoppryttarna har visat framfötterna i kringklasserna - Jonna Ekberg, Malin Baryard-Johnsson och Irma Karlsson har alla toppat varsin klass på 1,40-1,45-höjder. 
I GP-Ponnyn blev det Ellen Johansson från Vänersborg som drog det längsta strået, då hon vann med Rock on Sally. 

Rolf-Göran Bengtsson gjorde ett uppskattat besök på hemmaplan, då han bland annat höll en clinic på torsdagen. Han red även kringklasserna i Göteborg, och hade med sig publikens favorit - Casall Ask. Söndagkvällens Grand Prix var troligtvis hingstens sista start i Sverige, och när ekipaget var felfritt höll taket på att lyfta i Scandinavium. Det blev till sist en tredjeplats för omåttligt populära Rolf-Göran.

Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask.

Även Agrias profilryttare Douglas Lindelöw hade Grand Prix som huvudnummer under årets Gothenburg Horse Show, men med Udermus blev det två nedslag.

Full fart i Agrias monter

I vår monter på EuroHorse var det full aktivitet i dagarna fem! På fredagen var Douglas Lindelöw på plats för intervju och autografskrivning, och många vill fotas med hoppryttaren. 
På söndagen snackades det hingstar, avel och uppfödning med Gränsbo och Hästak, och under hela påsken har det pågått tävlingar och mässerbjudanden.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg