Hingstsnack i Agrias monter

Anders Kjellson, Stefan Fur från Agria och Rose Mathisen i Agrias monter.

Tillsammans har de massor av erfarenhet av uppfödning och hingsthållning - Gränsbo Stuteris Rose Mathisen och Hästaks Anders Kjellson. På söndagen pratade de hingstar och avel i Agrias monter under Gothenburg Horse Show.

Rose Mathisen, som har ridit i landslaget i dressyr med Gränsbos egenuppfödda hingst Bocelli 1044 och bland annat var reserver på OS 2012, driver Gränsbo Stuteri tillsammans med sin sambo Per Runesson. Per startade avelsverksamhet hemma på gården utanför Ängelholm i mitten av 80-talet, då hans hingst Bernstein blev godkänd. Därefter har det passerat många framgångsrika dressyrhingstar på Gränsbo.

På Hästak i södra Småland driver Anders Kjellson stuteri, hingststation, handels- och tävlingsstall, tillsammans med sin fru Christina. 
Anders har över 40 års erfarenhet från branschen, och har fött upp upp främst hopphästar på Hästak i 24 år. Under denna tid har även över 2 000 hästar och ponnyer sålts till svenska och utländska ryttare.

Anders och Rose var överens om att när det gäller avel så är en gedigen stostam väldigt viktig.

- Även om ett bra temperament och ridbarhet är viktigt, så måste det finnas en bra stostam med prestation och kvalité, säger Rose Mathisen, och fick medhåll av Kjellson.

- Absolut, vi förnyade med två ston från Ludo Phillipaerts för några år sedan, med fantastisk stam. Nu är ett av de stona mor till vår nygodkända 4-åring Triton Hästak, konstaterar han.

De svenska hästarna är också eftertraktade på den europeiska marknaden idag.

- Det har ändrat sig de senaste åren, vi har många utländska kunder som letar hästar här nu, säger Anders Kjellson, som delar med sig av sina bästa tips för att lyckas inom aveln.

  • Utgå ifrån stoet
  • Ha en röd tråd i din avel - sikta högt!
  • En attraktiv stam är alltid viktig
  • Ta hjälp av de med erfarenhet
  • Titta efter en hingst med hög dräktighet
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg