Att utbilda sin unghäst tar tid. När man köper en treåring är det viktigt att komma ihåg att det tar många år innan hästen har kapacitet att nå en utbildningsnivå i Grand Prix. Man ska också komma ihåg att alla hästar inte har förutsättningar att gå så långt.

– Det gäller att ha fingertoppskänsla när det gäller mängden träning och krav, berättar Tinne.

Två fyraåringar visades och Tinne och Lussan berättade om vad man ska tänka på när man tränar unghästar:

– En unghästryttare måste vara konsekvent, lyhörd men inte petnoga. Det kan vara lätt att vilja göra allt från början, men man måste låta det ta tid, säger Lussan.

Publiken fick applådera försiktigt och spraket i mikrofonerna skrämde lätt upp de mindre vana hästarna.

Unghästar är inte så starka och är oftast vingliga vilket gör att de måste få gå i en lägre form. Med åren och träning kommer styrkan och hästen omfördelar vikten i kroppen vilket gör att de orkar gå i "uppförsbacke".

– För att behålla kvaliteten i gångarterna är det viktigt att inte samla för mycket, säger Lussan.

Alla hästar når inte Grand Prix

Eva Ulf red en sjuåring för att publiken skulle få ett hum om vilken utbildningsnivå en 5-7 åring kan ligga på. Vanligtvis brukar inte galoppombyten vara så enkelt vid den här åldern, men Eva fick mycket beröm av Tinne och Lussan. 

– Eva får det att se så enkelt och okomplicerat ut, nästan lite missvisande för publiken, skrattar Lussan och Tinne.

Lussan och Tinne var överens om att det inte går att se på en treåring om den kommer att passa till Grand Prix:

– Det är jättesvårt att veta om en häst kommer att gå Grand Prix, det visar sig under resans gång, säger Tinne.

Hästen som Eva Ulf red saknade sina kompisar under clinicen och gnäggade högt, något som Eva också fått uppleva under tävlingar.

– Det är bra att tävla för att vänja hästen vid miljön, säger Eva.

”Don efter person”

Två ridskolehästar togs in i ridhuset för att visa på hur viktiga de är för att utbilda ryttare. Ridskolehästarna har ett mildare temperament och är inte för heta.

– De här hästarna är perfekta att lära sig på, säger Eva Ulf. Alla hästar är viktiga och bäst på det de gör.

Eva berättade också att när de köper in hästar till ridskolan så köper de hellre en häst som är lite hetare, men det är för att den ska hålla längre som ridkolehäst.

– Man kan få höra ”det här kommer aldrig att gå, den är för het”, Men för att en ridskolehäst ska orka så får den hellre vara het i början, berättar Eva.

– Idag ser vi många annonser om ”Grand Prix-hästar”, men det är viktigt att tänka på att välja häst efter ambition och förmåga; don efter person, konstaterar Lussan.

Publiken tappade andan

Publiken häpnade när Tinne red in på Don Auriello ”Anton”, som för tillfället leder världscupen. Han är över 1,80 och rör sig otroligt vackert.

– Han gör alltid sitt yttersta och är alltid rätt i formen, säger Tinne.

Don Aurellio visades tillsammans med de två ridskolehästarna för att visa hur olika hästar passar olika ryttare. Är man inte så rutinerad är det bättre att "köra en volvo än en ferrari", som en av ridkoletjejerna uttryckte det.

Vila mellan passen

Det gäller att inte vara för hård under träningen och det är viktigt med återhämtningspauser. Don Auriello fick ta det ganska lugnt inne i manegen eftersom han tävlade i söndags och kom hem dagen före clinicen.

– Det är viktigt att de alltid ska tycka att det är kul och aldrig känna sig pressade, säger Tinne.

Lussan och Tinne tipsade också om att det är bra att ha en tränare på marken som kan avgöra om det är hästen om inte orkar ett visst moment eller om det är ryttaren som rider för odisciplinerat.

När Don Auriello visats klart var det inga problem med publikens applåder:

– Nu får ni klappa, han älskar applåder! Skrattar Tinne.