Innan klassen Agria Riders Challenge på Falsterbo Horse Show samlades en expertpanel bestående av Charlie Lindberg (veterinär), Johan Lenz (veterinär), Jan Brink (dressyrryttare) och Jan-Olof Wannius (Show Director för Falsterbotävlingarna och advokat). Moderator för paneldebatten var Stefan Fur (affärsområdeschef häst, Agria) och ämnet som diskuterades var hästar som döms ut i onödan.

Agrias konvalescensprojekt räddade liv

För sju år sedan startade Agria ett konvalescensprojekt tillsammans med Staffan Hammarskiöld. Projektet gick ut på att rädda livet på utdömda hästar genom omplacering till rätt ryttare. Alla 16 hästar som räddades fungerar bra idag, med nya hem och nya ryttare.

Veterinär Charlie Lindberg berättade att orsaken till att projektet startades var att det lyste igenom på flera av skadeanmälningarna att hästarna inte var så allvarligt skadade.

– Det såg mer ut som ett ridproblem och vi ansåg att hästarna var värda en andra chans, förklarade Charlie.

Under tiden paneldebatten pågick visades tre av de tidigare utdömda hästarna upp. Dessa hästar lever idag friska och lyckliga liv. De tränas och tävlas aktivt av sina nya ägare är ett bevis på att alla hästar inte passar alla ryttare.

Jan Brink rekommenderade att du vid ett hästköp tar hjälp av din tränare och en veterinär som du litar på. Om du märker att du inte passar ihop med hästen du har köpt bör både du och säljaren tänka på hästens bästa och göra ett återköp, eller eventuellt ett byte mot en annan häst. Men både Jan Brink och Jan-Olof Wannius påminde också om att när en häst säljs byter den ofta mer än bara ägare, den byter stall, box, foder, underlag och så vidare.

– Ge det lite tid och förvänta dig inte att allt ska fungera perfekt från första stund, sa Jan.

Var ärlig som säljare

Som säljare ska du vara helt ärlig om det finns någon skadehistorik på hästen. Se till att köparen läser igenom all information som finns så att det inte blir några diskussioner i framtiden. Jan-Olof Wannius kunde berätta om olika fall han jobbat med som advokat där det blivit tvister om obrukbara hästar när det egentliga problemet har legat hos ryttaren.

Gemensamt i panelen var att de ansåg att vissa veterinärer är för snabba att döma ut hästar för diffusa diagnoser som rörelsestörningar och ryggproblem. Veterinär Johan Lenz tycker att det ofta är alldeles för dålig rid- och hästkunskap hos veterinärerna.

– Min största fasa skulle vara att behöva lita på en veterinär som inte har hästkunskap, sa Johan.

Charlie Lindberg håller med om att hästar väldigt ofta döms ut för tidigt men han ville däremot inte enbart skylla på veterinärerna.

– Veterinärerna kan ibland bli väldigt pressade av hästägare som helt har gett upp hoppet om deras häst, sa Charlie.

Köp häst efter ridförmåga

Jan Brink har stor erfarenhet av att både sälja och förmedla hästar och han är väldigt noga med att rätt häst hamnar hos rätt ryttare. Tipset han gav var att en ryttare måste inse sina begränsningar. I de lägen där en ryttare inte har gjort det måste tränare och säljare ta sitt ansvar.

– Vi som säljer och vi som tränar måste dra i handbromsen när vi ser att någon vill köpa en Ferrari men bara kan köra en Volkswagen, förklarade Jan.

Till sist avslutade Veterinär Charlie Lindberg med att säga:

– Jag vet att ni älskar era hästar. Så fortsätt att älska dem och rehabilitera dem istället för att ta livet av dem.