Douglas Lindelöw och Zacramento laddar för EM!

Douglas Lindelöw och Zacramento under Falsterbo Horse Show 2017 Foto: Sophia Maule

Agrias profilryttare Douglas Lindelöw är en av fyra deltagare i det svenska laget som under augusti ska göra upp med världseliten i hoppning när EM i ridsport går av stapeln i Göteborg. Vi fick en pratstund med honom hur han tänker kring hållbara hästar och hur han och Zacramento laddar upp inför EM.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig, och hur tänker du för att få Zacramento att vara en så hållbar häst som möjligt?

- En vanlig träningsvecka rids han cirka fem dagar per vecka. Vi hoppar en till två gånger beroende på hur tävlingsschemat ser ut. Jag är noga med att variera träningen – vi varvar markarbete och hoppning med backklättring och kondition på en galoppslinga med lite djupare underlag. Utöver det så går Zacramento ute i hagen ett par timmar varje dag samt i skrittmaskinen.

Hur tänker du kring den mentala formen? Hur får man hästar på så här hög nivå att tycka att det är roligt att ”gå till jobbet”?

- Rutiner i vardagen är viktigt, och de är olika från häst till häst. Zacramento gillar att gå i hagen så vi är noga med att han ska få göra det. Jag försöker varva med att ha höga krav på hästarna och att inte ha några alls, att inte alltid hoppa stora klasser utan variera för att de ska tycka att det är roligt när det väl gäller.

När ni är iväg på en stor tävling och är borta under flera dagar, är det något speciellt du tänker på för att Zacramento ska må så bra som möjligt?

- Vi brukar ta ut honom ofta så att han får beta och promenera som om han var i hagen. Det är viktigt att rutinerna följs, som att ta ut honom på morgonen, rida ut och låta honom vara ute och beta. Jag väljer också box där det är så lugnt som möjligt, helst inte vid en utgång. Då har han också en boxgrind så han inte blir så ensam och kan stå och titta ut.

Ni är ju uttagna till det svenska EM-laget som tävlar i Göteborg i augusti. Hur laddar ni upp inför mästerskapet?

- Vi har lagt en plan för Zacramento som vi följer. Han har haft en lång och en lite kortare viloperiod och utöver det så stämmer jag av honom i lägre klasser så att han känns på topp. För min egen del så försöker jag hålla mig i bra form och på gott humör, ta hand om mig själv och umgås med personer som ger energi.

 

 

Slutligen, har du något tips som en vanlig hobbyryttare kan tänka på för att hästen ska hålla sig hållbar både fysiskt och mentalt?

  • Variera träningen, ta hjälp av din tränare för att lägga upp ett schema både vad gäller olika typer av träning men också underlag.
  • Ställ rimliga krav på din häst. Gör en målsättning som passar er som ekipage och arbeta utifrån den.      
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg