Andreas Helgstrand vill få Sverige att tänka framåt

Foto: Louise Turner Hansson

Den danske toppryttaren Andreas Helgstrand höll under Göteborg Horse Show 2011 en clinic i Scandinavium som handlade om träning av den unga hästen. Den röda tråden genom hela clinicen var ”framåt, framåt, framåt”, ett budskap som inte är helt obekant när man lyssnar på ryttare från andra länder.

Andreas Helgstrand börjar med att tacka publiken att vi kommit dit för att titta på ”En galen dansk beridare”.

Galen eller ej. Andreas har en lång meritlista där de största bedrifterna är ett lag-brons från OS 2008 och två individuella VM-medaljer från Aachen 2006. 

Under clinicen visar han tre hästar i åldrarna fem, sex och sju år. Den första hästen Andreas kommer in på är Don Primeur, en femårig valack efter Don Primero. Han berättar att han alltid börjar dagen med att bestämma vad han ska träna på och det är viktigt att anpassa träningen efter varje häst. Han talar också om hur viktig uppvärmningen är, lika viktig som själva träningen:

-  Det är då du berättar för hästen hur du vill att den ska prestera under hela träningspasset, förklarar Andreas.

Andreas berättar om vikten av bra gångarter när man köper en häst. Den ska ha en bra skritt, en bra trav och en bra galopp, inte bara en fin trav. När du sen tränar ska du se till att hästen är balanserad och alltid tänker framåt. Den ska röra sig framåt utan du behöver trycka den framåt i varenda rörelse.

- Det är jag som sköter gasen och bromsen, säger Andreas.

När Andreas hästar är fem år börjar han bland annat träna enkla byten, skänkelvikning samt mycket tempoväxlingar . Han är mycket noggrann med takten och att hästen svarar framåt för skänkeln. Han vill däremot inte pressa sina hästar:

 - Låt hästen göra rätt en eller två gånger, istället för att nöta samma rörelse 20 gånger. Hästen ska alltid tycka det är kul!

Många tycker att han begär för mycket av sina unga hästar, men han förklarar att de här hästarna har kapacitet och det är viktigt att lära dem rörelserna i god tid.

- Finslipa kan man göra senare, säger han.

Hästarna som Andreas visar har fantastiskt fina gångarter och han är noga med att poängtera att hästarna han sitter på är födda på det här sättet. Det är inte han som gör att de rör sig så här.

- Det jag gör är att hjälpa dem med balansen, berättar Andreas.

I bytet av häst sitter han upp på ett sexårigt sto vid namn Törveslettens Stamina. Han börjar nästan direkt jobba henne i trav och man ser tydligt den röda tråden genom hans ridning som är framåt, framåt, framåt. Det som skiljer sig är att han kan begära lite mer. De enkla galoppombytena har bytts ut mot galoppombyten från en förvänd galopp efter en galoppsluta på diagonalen.

Till sist tar han in sitt sjuåriga sto Una Donna Unique som är efter Don Schufro, en hingst som Andreas själv har tävlat framgångsrikt på. När han sitter upp på stoet och började trava hörs ett sus av förtjusning i publiken. Una Donna Unique har bland annat vunnit unghäst-VM som sexåring och Andreas har därför höga förväntningar på henne.

- Det här är en häst som har potential att komma upp i dom höga klasserna, berättar Andreas.

Nu vill han lägga det här året på träning och ingen tävling alls. Under året blir det mycket fokus att träna piaff, piruetter och byten men han känner inte någon stress utan tar den tid som behövs.

Han berättar att han var väldigt besviken på henne när hon kom till honom som fyraåring:

- Hon rörde sig knappt i traven, men se nu! säger Andreas med stolthet i rösten.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg