Agrias årliga frukostseminarium – tema hållbara hästar!

Panelen under morgonens frukostseminarium Foto: Sophia Maule

Agrias frukostseminarium har tidigare varit uppskattade och välbesökta inslag under Falsterbo Horse Show, och i år var inget undantag. Med temat hållbara tävlingshästar ägnade vi morgonen åt att diskutera hur vi bäst utbildar våra hästar för ett långt, sunt och framgångsrikt liv på tävlingsbanan.

I panelen denna morgon fanns följande personer med oss:

  • Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria och erfaren tävlingsveterinär från nationella och internationella arenor
  • Peder Fredricson, hoppryttare, OS-medaljör och initiativtagare till Agria Naturbana
  • Tomas Torgersen, tävlingsledare för Longines FEI EM i Ridsport
  • Emelie Brolin, dressyrryttare, tränare och Agriabloggare

Peder inledde med att prata om hur tanken kring naturbanan kom till, och avslöjade att det var Ulla Håkansson och hästen Hilly Trip som startade det hela för många år sedan.

- Jag hade köpt en galopphäst som jag skulle tävla fälltävlan med, men jag hade problem med dressyren. Ulla Håkansson skulle därför hjälpa mig och när jag kom till hennes gård fick jag rida ute i en skogsdunge istället för på ridbanan. Det var nog första gången jag upplevde att en häst slappnade av utav att får vara i en annan miljö, så det var introduktionen till idén med naturbanan.

Emelie Brolin, som utbildat flera hästar upp till Grand Prix-nivå, fick frågan kring hur man skapar en hållbar dressyrhäst och hur hon tänker kring sina unghästar och deras utbildning;

-  Det är viktigt att ta det i hästarnas takt. En del hästar klarar att utsättas för tävlingsplatser och liknande under unga år, men om de bara blir stressade och pressade av det tycker jag att det är lika bra att vänta. Så ge dem tid och var noga med att alltid utgå från individen – det tycker jag är otroligt viktigt för att hästarna ska kunna utvecklas så bra som möjligt. Vi dressyrryttare bör överlag bli bättre på att byta underlag och träna på olika situationer, den här våren och sommaren har jag exempelvis ridit alla mina hästar på en äng redvid ridhuset istället för inne.

Veterinär Karl-Henrik Heimdahl pratade kring hästens psykiska hälsa och ifall denna påverkar den fysiska. Han inledde med att dra parallellen kring människor och stress, som ju kan orsaka fysiska problem i form av exempelvis magsår. Just magsår är något som observerats  hos tävlingshästar inom framförallt trav & galopp där den mesta forskningen bedrivits, men enligt Karl-Henrik kan inga samband dras mellan stressande miljöer och magsår hos häst, en mer trolig orsak är snarare att det är fodret som är boven i dramat här.

Seminariet fortsatte därefter med att Peder Fredricson delade med sig av sina erfarenheter och vilka som varit de viktigaste faktorerna för honom att som erfaren hoppryttare kunna hålla en så hög nivå, år efter år;

-  En av de viktigaste faktorerna är absolut att hålla hästarna sunda, har man en talangfull häst som har ont någonstans så kommer den inte prestera bra. Det tar också tid att ge hästarna rutin och de är oftast som bäst när de är mellan 9 kanske upp till 17 år. En sak jag gör varje vecka är att ta ut dem på gårdsplanen där jag vet att underlaget är bra. Där känner jag igenom dem, tittar på hårremmen, blicken och andedräkten och därefter longerar jag dem i båda varven. Underlaget där sluttar lite vilket gör att de måste balansera upp sig mer och att jag lättare kan se om något är fel.

Sist men inte minst så pratade Tomas Torgersen kring vikten av lugn för tävlingshästar ute på tävling;

- Tävlingshästar ska ha många talanger, de ska kunna hoppa, koncentrera sig under ett dressyrprogram och så vidare, men de är också unika på så sätt att de reser otroligt mycket och måste ha förmågan att kunna koppla av där de råkar vara just denna veckan. Det är vår uppgift som arrangör att skapa en plats där de har lugn och ro, som en fristad för dem. 

 

 Tusen tack till alla som kom! Vi ses nästa år igen!

 

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg