I det senaste avsnittet av Pälspodden delar Görel Nyman, stuteriveterinär på Lövsta Stuteri och professor på SLU, med sig av sina avelserfarenheter.

Drömmen om ett föl startar med att stoet betäcks och blir dräktig. En dräktighet varar i elva månader, även om det kan variera en hel del.

- Man brukar säga 335 dagar plus minus 14 dygn. Om fölet föds tidigare än 320 dygn så är det prematurt, alltså inte riktigt moget. Riskerna är lite större för fölet då. Det är inte helt ovanligt att stoet går över en månad, och är dräktig upp till tolv månader. Är bara stoet friskt brukar vi inte göra något åt det då, man sätter inte igång ston på samma sätt som man gör med människor när de går över tiden, säger Görel Nyman.

Bästa förutsättningar för stoet

När det sedan är dags för fölning - vilka är de optimala förutsättningarna för stoet?

- Om stoet ska vara inne måste det finnas en stor, ren & välhalmad box. Annars kan fölningen ske där stoet vanligtvis lever, men det behöver vara lite avskilt.

Att göra själv

Vad ska man göra som hästägare när det väl är dags?

- Det gäller att finnas där för att kunna hjälpa till om det behövs, men ändå inte störa för mycket. Det är viktigt att låta mamman & fölet få den första anknytningen till varandra i början.

Fölningen har tre stadier

Första stadiet är öppningsstadiet – då fostervägarna öppnas upp för att fölet ska kunna komma ut. Detta stadie tar mellan 30 minuter och fyra timmar. Vissa ston är bra på att dölja de första symptomen.

Därefter kommer utdrivningsstadiet – här går det oftast väldigt fort för stona, det tar vanligtvis cirka 20-30 minuter. Här är det viktigt att man är med och övervakar, det går så pass fort att om det går fel så är det lätt att missa.

Under utdrivingsfasen lägger sig nästan alla ston ner på sidan. Fosterhinnan kommer ut med fölets ben först, därefter nosen. Vid varje krystvärk ska fölet komma längre och längre ut - om fölet är väldigt stort kan stoet behöva lite hjälp, att man drar försiktigt i fölets framhovar när stoet krystar.

- Om man ser att fostervattnet går och stoet har starka krystvärkar, men att det trots det inte kommer ut någon del av fölet efter cirka fem minuter bör man kontakta veterinär direkt - då kan det röra sig om ett felläge på fölet. Detsamma gäller om inte moderkakan släppt från livmodern efter ett par timmar, då bör man kontakta veterinär för att få medicinsk hjälp, säger Görel Nyman.

Efterstadiet består just av efterarbetet – att moderkakan ska släppa från livmodern.

Den livsviktiga råmjölken

När fölet väl är ute brukar det ganska snabbt försöka ta sig upp på benen.

- Man vill att fölet ska vara uppe på benen inom en timme, och ha diat inom två timmar – det är det bästa. Vissa föl är mer vilsna så att man kan få hjälpa dem att hitta till ljuvret för att dia. Råmjölken är väldigt viktig, och har fölet fått i sig den så får de oftast smak för att dia, och blir lite piggare.

Hur länge ska man ha sto och föl under uppsikt?

- Man ska inte lämna stoet och fölet förrän fölet är på benen, har diat, efterbörden har släppt från stoet och man ser att sto och föl har fått kontakt, tipsar Görel Nyman.

Tecken på ett sunt, friskt föl:

  • Det står på benen
  • Diar cirka tre gånger per timme
  • Tarmbecket har kommit ut
  • Lägger sig ner & sover

Tips

Görel Nymans tre bästa tips för att känna sig trygg inför och under fölningen:

  • Var förberedd, dels med utrustning men också med hjälp av någon som har erfarenhet av avel. Se till att ha telefonnummer till veterinär.
  • Övervaka fölningen, det finns flera olika sätt att upptäcka när det är dags för stoet att föla, som svettsele eller kameraövervakning.
  • Ha sto och föl under uppsikt de första timmarna.