Om ett föl förlorar sin mamma kan man nappmata fölet, men det allra bästa är att försöka hitta en amma – alltså ett sto som kanske själv förlorat sitt föl och har mjölk. I Sverige finns sedan många år ideella Föl- och ammajouren, där man kan söka efter föl eller ston som behöver eller kan ge hjälp.

- Man vill gärna att fölet ska växa upp med andra hästar i flock. Och det brukar fungera förvånansvärt bra med en amma, även om man kan behöva passa lite på sto och föl i början, säger Görel Nyman, stuteriveterinär på Lövsta Stuteri och professor på SLU.

Föl- och ammajouren är öppen från februari och till augusti, och drivs av Swedish Warmblood Asscociation (SWB), Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), Svenska Hästavelsförbundet (SH) och Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF). Henrik Hult håller i den ideella verksamheten, något han prisades för när han utsågs till Djurens Hjälte 2006 av Agria.

Föl- och ammajouren är kostnadsfri och öppen för alla raser. Systemet bygger på att alla landets uppfödare - oavsett ras och hästsport - anmäler de ston som kan stå till förfogande som ammor.

Här kan du läsa mer om Föl- och Ammajouren http://www.asvt.se/tjanster/fol-och-ammajouren

I försäkringen Agria Foster & föl ingår foster- och fölskydd, där man från 1 januari 2017 få 3 000 kronor om stoet skulle dö inom fölets första 30 dagar. Pengarna är tänkta att användas som hjälp till att hitta amma och hålla fölet vid liv.