- Den perfekta hästen finns inte, även om man naturligtvis ska jobba mot att få fram en. Men inte ens Valegro är perfekt, konstaterar Karl-Henrik Heimdahl.

De tre i panelen diskuterade istället mer om hur man som uppfödare bör tänka när man vill få fram en så bra avkomma som möjligt. Ulrika Jacobs föder upp framgångsrika dressyrhästar medan Marina Björkman satsar på att få fram stjärnor på hoppbanan, och Karl-Henrik är inte bara veterinär och avelsexpert - han är även uppfödare till en av Sveriges internationellt högst rankade hopphästar, stoet Märtha Louise.

Ett av ämnena som dök upp var betydelsen av stoets meriter.
- Vi var ganska eniga om att stona man väljer att avla på inte måste ha gått svår klass – då blir de oftast så gamla innan de hamnar i aveln. Sedan är det bra om de har visats som unghäst, men det är mer härstamningen som avgör, att det finns flera presterande hästar i stammen, säger Karl-Henrik.

När det gäller valet av hingst så tyckte panelen att avelsindex ger mycket information som är användbar. Men det är också viktigt att ha sett hingsten live, att inte bara gå på skrivbordsuppgifter.

Inom ämnet förädling pågår alltid jakten på bra fullblod som kan lätta upp och komplettera den lite tyngre hästen.
- Det kan vara svårt att hitta bra fullblodsston- och hingstar. Men de ädlare varmblodshästarna kan också fungera som förädlare, det behöver inte alltid vara rent fullblod. Idag finns så många fler ädlare varmblodshingstar än förr, menar Karl-Henrik.

Panelen tog även en titt framåt i tiden, när de diskuterade nya metoder och embryotransfer.
- Det är klart att embryotransfer kommer att komma mer här hemma också, men det handlar just nu mer om att man ska hinna ikapp. Det finns ingen bra inhemsk organisation för det ännu, men om tio år är det säkert mer vanligt, avslutar Karl-Henrik.