Karl-Henrik Heimdahl är veterinär på Agria Djurförsäkring, men har också fött upp hästar under många år. Här ringar han in vad du som hästägare bör tänka på.

- Hösten är oftast en lugnare period för uppfödare, men det finns en del man kan göra för att få en trygg dräktighet och förbereda stoet inför fölningen, säger Karl-Henrik Heimdahl. 

Hur länge kan man rida stoet?

En vanlig fråga som ofta dyker upp i forum på nätet är hur länge man kan rida på det dräktiga stoet. Det enkla svaret är att lyssna på din häst. En del slutar när sadelgjorden inte längre passar, men många hästar visar tydligt när de tycker att det är dags att dra ner på krävande arbetspass. Ett sto är dräktigt i cirka elva månader, men under de sista månaderna kan stoet vara tungt och ovillig till att röra sig mer än nödvändigt.

Det betyder inte att hästen ska vila - för att hålla stoet i god kondition under dräktigheten är en halvtimmes promenad om dagen lagom, under förutsättning att hästen går i hage större delen av dagen. I annat fall bör motionen utökas till en timme. 

En del ston som har lindrigare skador kanske i vanliga fall promenadsrids. Stäm då av med din veterinär hur länge det kan fungera utan att hästen sliter ytterligare på sin skada. 

Håll stoet i form

Undvik att stoet blir för tjock på grund av överutfodring eller för lite motion. Kontrollera hästens hull genom att känna på bröstkorgen efter revbenen. Benen ska kännas, men med ett tydligt ”fettlager” över. Stoet får inte heller bli för tunt i hullet, framförallt inte i slutet av dräktigheten när hon ska förbereda sig för den kommande mjölkproduktionen till sin fölunge.

Foder

Precis som vanligt är rejält och näringsrikt grovfoder grunden i det dräktiga stoets foderstat, tillsammans med friskt vatten.

Gör en foderanalys för att försäkra dig om att stoet får i sig rätt mängd av protein, selen och E-vitamin. Komplettera vid behov med ett fulltäckande mineralfoder. Utifrån en analys av hö eller hösilage kan du på sajten Hästsverige räkna ut vad du behöver komplettera grovfodret med

Under de sista månaderna av dräktigheten ökar stoets näringsbehov kraftigt, då fölungen växer snabbt i livmodern. Detta måste mötas med en väl avvägd utfordring, där mängden och balansen mellan kalk och fosfor, samt proteininnehållet i foderstaten, är extra viktigt att hålla koll på. 

Avmaskning 

Följ stallets vanliga rutiner när det gäller avmaskning, börja med en träckanalys och låt resultatet av den styra om hästen ska avmaskas.

Vaccinationer

Var extra noga med stoets vaccinationer under dräktigheten, särskilt när det gäller stelkrampsvaccin.

Stelkramp

Stoet vaccineras mot stelkramp ungefär en månad innan förlossning för att fölet ska få ett effektivt skydd under de första månaderna.

Hästinfluensa

För hästinfluensan gäller samma som för stelkramp. Vaccinet kombineras med stelkrampsdosen en månad innan fölning och kan då behövas tas två gånger under året, om det normala vaccinationsdatumet infaller under annan tid. 

Abortvirus (EHV-1)

Abortvirus kan innebära att stoet plötsligt kastar fostret, ofta utan några direkta symtom. Risken ökar från den femte dräktighetsmånaden och framåt. Numera är den vanligaste rekommendationen att vaccinera stoet vid tre tillfällen – femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden. Det är dock lite olika beroende på vilket vaccin din veterinär använder, så stäm av i god tid innan det blir dags att börja vaccinera.

Säkra stoets allmäntillstånd

Var noggrann med att säkra stoets allmäntillstånd under dräktigheten. Det är egentligen inga speciella tecken att vara uppmärksam på kopplat till dräktigheten, utan det är samma som gäller för hästar i allmänhet.

Försäkra ditt sto och föl

Agria Avel Veterinärvård är en specialanpassad försäkring som hjälper dig med de vanligaste sjukdomar och skador som stoet kan drabbas av i samband med fölning och betäckning. Försäkringen ersätter över 50 diagnoser, som till exempel förlossningskomplikationer, juverinflammation, kolik, fång och sårskador. Du kan även få ersättning för medicin, veterinärens resor, djurambulans samt avlivningskostnader - läs mer om Agria Avel Veterinärvård här.

För fölet finns Agria Foster & föl - en paketlösning som är till för att ge trygghet till både foster och föl. Försäkringen kan tecknas från 40:e dräktighetsdygnet fram till och med 30 dagar före beräknad fölning. I försäkringen ingår också en veterinärvårdsförsäkring, som gäller under de första 30 levnadsdagarna (motsvarande Ridhäst Veterinärvård) - läs mer om Agria Foster & föl här.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse