Dags att göra en plan

När du nu har satt upp dina mål är det dags att göra en plan. Du lägger upp din plan utefter dina mål och det är viktigt att både planera långsiktigt (för ett år) och kortsiktigt (för ett ridpass).

Plan 1: Långsiktig årsplan

Börja med att titta på vad dina mål är för det kommande året och vilka delmål du har på vägen. Lista de viktigaste tävlingarna och mindre tävlingar på vägen dit. Ta med delar som träning, teknik, kondition, form-toppning, vila, delmål, prestationsmål och känslomål. Det är även viktigt att tänka på yttre faktorer som studier och arbete som påverkar planen.

Plan 2: Veckoplan

Veckoplanen stämmer du av mot årsplanen. Här är det viktigt att du beskriver syftet med veckans arbete. Skriv både upp innehåll, frekvens och intensitet. Exempel på veckans arbete kan vara: ladda för tävling, återhämtning efter tävling och uppbyggnad av muskler och kondition.

Plan 3: Plan för ridpasset

Planen för ridpasset stämmer du av mot veckoplanen. Det är viktigt att utgå ifrån förutsättningarna (yttre faktorer som regn, storm och tappsko kan göra att du behöver ändra planen). Ha ett mål för passet som du känner dig nöjd med. 

Att tänka på

Man rider inte sönder hästen av volymen träning. Hästen behöver röra på sig frekvent och under en vilodag är hästen tämligen sysslolös. Det man kallar vilodagar blir mer en vilodag för dig som ryttare.

Tips från Tomas

Gör en träningsdagbok som fungerar som din checklista. Om du skriver ner vad du tränat så kan du stämma av det med din plan.

Om Tomas Torgersen

Tomas Torgersen är coach för Norges hopplandslag och tävlingsledare för Göteborg Horse Show. Han är också mentaltränare, hopptränare och unghästutbildare.