Ridning i djup snö är bra konditionsträning för hästen samtidigt som det också kräver bra balans. Eftersom hästar är byggda för att leva utomhus klarar de kylan bra, men det kan vara bra att tänka på att inte pressa hästen för hårt vid riktigt låga temperaturer - då kan den kalla luften ge problem med luftvägarna hos hästen.

Börja försiktigt och känn av underlaget där du rider - det kan vara isigt och halt under snön, eller ett hårt lager skare på ytan av snön som kan skada hästen eller göra det svårt att ta sig fram.

Klä dig rätt

Om du fryser blir ridturen ingen njutning. Använd underställ närmast kroppen och en ordentlig täckjacka och täckbyxor. Värm öronen under hjälmen med hjälp av en tunn mössa eller pannband.

Håll koll på underlaget

Anpassa ridturen efter hur marken ser ut. Är det isigt och halt, skare eller ojämnt under snön? Sänk då farten eller välj en annan väg. Ha hästen broddad för att inte halka och orsaka skador. Har du en häst som är oskodd finns idag boots med brodd att köpa, något som även kan användas på hästar vid rehab.

Snösulor

Om du bor på nordligare breddgrader där det ofta är snö under längre perioder kan snösulor vara ett bra alternativ för din häst. Snösulor gör att hästen inte får styltor lika lätt, styltor kallas de snöklumpar som fastnar i hovarna och som gör det svårt för hästen att ta sig fram på ett säkert sätt. Snösulor är oftast gjorda i gummi och sätts mellan hoven och skon - prata med din hovslagare om detta är ett bra alternativ för din häst. Det finns även lösa, avtagbara snösulor på marknaden som man själv kan sätta i hoven vid behov. 

Använd reflexer

Det är viktigt att både ryttare och häst syns i vintermörkret. Det finns många olika typer av reflexer du kan använda dig av, som reflexväst och täcke och benskydd med reflex.

Håll hästen varm

När det gäller användning av täcke under och efter ridning råder det delade tankar om vad som är bäst. Många använder ridtäcke för att hästens muskler inte ska bli kalla. Detta gäller framförallt hästar som är klippta. Efter ansträngning, då hästen har svettats mycket, kan det vara bra att använda ett svettäcke så att hästen torkar fortare och inte kyls ner. Alla hästar är olika, så tänk på att anpassa efter din hästs behov - är du osäker så fråga någon kunnig person om råd.

Häst i trafik 

En häst kan aldrig bli hundraprocentigt trafiksäker, men med rätt förberedelser kan många incidenter förebyggas.

Checklista innan du och hästen ger er ut i trafiken