Rida i snö

Att ge sig ut på hästryggen i ett gnistrande vinterlandskap är inte bara vackert, det är dessutom bra träning för hästen. Men det gäller att förbereda sig ordentligt för att klara kylan och undvika risker – läs våra tips om att rida i snö.

Ridning i djup snö är bra konditionsträning för hästen samtidigt som det också kräver bra balans. Eftersom hästar är byggda för att leva utomhus klarar de kylan bra. Hästar tål låga temperaturer bra, men runt minus 23-25 grader är gränsen. Det är ändå viktigt att tänka på att inte pressa hästen för hårt vid riktigt låga temperaturer. Då kan den kalla luften ge problem med luftvägarna hos hästen.

Börja försiktigt och känn av underlaget - det kan exempelvis vara isigt under snön eller ett hårt lager skare på ytan av snön som kan skada hästen eller göra det svårt för hästen att ta sig fram.

Tips

  • Klä dig rätt – om du fryser blir ridturen ingen njutning. Använd underställ närmast kroppen och en ordentlig täckjacka och täckbyxor. Värm öronen under hjälmen med hjälp av en tunn mössa eller pannband.
  • Håll koll på underlaget – Anpassa efter hur marken ser ut. Är det isigt och halt, skare eller ojämnt under snön? Sänk då farten eller välj en annan väg. Ha hästen broddad!
  • Använd reflex – Det är viktigt att både ryttare och häst syns i vintermörkret. Det finns många olika typer av reflexer du kan använda dig av såsom reflexväst samt täcke och benskydd med reflex.
  • Håll hästen varm – När det gäller användning av täcke vid och efter ridning råder det delade tankar om vad som är bäst. Många använder ridtäcke för att  hästens muskler inte ska bli kalla. Detta gäller framförallt hästar som är klippta. Tycker hästen om att leka i snön är det viktigt med ett vattentätt vintertäcke. Efter ansträngning då hästen har svettats mycket kan det vara bra att använda ett svettäcke så att hästen torkar fortare och inte kyls ner. Tänk alltid på att anpassa efter din hästs behov, är du osäker rådfråga alltid kunnig person.
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg