Varför hästar får "kissing spines" finns det olika teorier om, ärftlighet finns säkert med i bilden, liksom felaktig belastning av ryggen under ridning.

Det är inte alla hästar som lider av åkomman, trots att röntgenplåtar visar att de har den. Ett bra sätt att förebygga att hästen i framtiden drabbas av "kissing spines" är att träna upp ryggen och att alltid rida hästen i rätt form.

Några bra övningar för ryggträning är:

  • Ryggningar - Nu pratar vi inte om att rygga tio steg på raken. I stället handlar det om att rygga ett steg, med hästen på tygeln, och sedan rida fram direkt. I momentet när hästen tar det första klivet framåt engageras ryggmusklerna. Hela tiden gäller det förstås att ha hästen med eftergift på tygeln. Är den över handen gör övningen mer skada än nytta.
  • Klätterträning är jättebra för hästens rygg. Men det finns ett krux. Det är bra att klättra uppför, men inte lika bra att klättra nerför. Har du en frisk häst, som du bara vill träna ryggen på i förebyggande syfte är det inga större problem. Då kan du stärka bakdelsmusklerna i nerförsbacken i stället, genom att göra halt med jämna mellanrum på nedvägen. När du klättrar, gör det i skritt. Hästen ska sänka huvudet och ta i ordentligt.
  • Arbete i låg form - Att arbeta hästen i en låg form, men med bakdelen väl inunder sig är utmärkt stretching och stärkning av ryggmusklerna. Tack vare ryggkotornas lutning - där bröstkotorna lutar framåt och ländkotorna lutar bakåt - välvs ryggmusklerna ordentligt om hästen sätter under sig med bakbenen och går i en låg form med nacke och hals.
  • Gymnastikhoppning - Gärna med hästen lös, utan ryttare. Att hoppa en studsserie om 3-4 hinder är mumma för hästens rygg. Den är tvungen att välva sig och få upp ryggen i varje språng.
  • Tömkörning - Är man en erfaren tömkörare är arbete utan ryttare en bra omväxling för hästar med dålig rygg. Men kan man inte få hästen att jobba i rätt form och lugnt och avslappnat ska man inte ge sig på att tömköra. Då skapas mer spänning i ryggen än vad man blir av med.