Att rida ut i naturen kan hjälpa de flesta hästar oavsett om du har stött på problem i träningen eller om du och hästen behöver en paus. Vissa hästar kan behöva lite extra energi och andra mår bra av en avkopplande stund i skogen.

Anne-Carin Klinge, b-tränare i dressyr samt ombud för Agria Djurförsäkring tipsar om hur du kan utnyttja uteritten för att lösa problem och få lite omväxling i träningen.

Anne-Carin själv tycker det är viktigt att varva sin dressyrträning på banan och i ridhuset med en skogstur, men det är sällan hon rider själv.

- Mina hästar behöver en paus från mig ibland. De slappnar av mer när det är någon annan i sadeln som de inte förknippar med träning och krav, berättar hon.

Under inlärningsprocessen av nya rörelser kan naturen vara till stor hjälp menar Anne-Carin, som berättar om en häst hon haft i träning.

- Han var en väldigt lättlärd häst med bra rörelser men hade stora problem att få till seriebyten. Så fort vi kom in på diagonalen blev han stressad. Hästar är smarta djur som lär sig att känna igen och förstå vad som är på gång. De förknippar snabbt ett speciellt ställe i ridhuset med en jobbig rörelse som ryttaren oftast kräver där. När vi kom ut i naturen tog det inte lång tid innan bytena satt. Han slappnade av och kände inte alls samma press som han gjorde på banan. Utomhus finns det inga väggar som stoppar dig och du har lång tid att förbereda dig inför den rörelse som känns svår.

Anne-Carin varvar gärna sin dressyrträning med turer i skogen.

Att komma ut i naturen är bra för alla typer av hästar oavsett disciplin. En stressad häst kan må bra av att komma ut för att ta det lugnt och få en stund att varva ner, en pigg häst kan få utlopp för sin energi och en "skoltrött" häst kan få en chans att känna glädje och få en bättre framåtbjudning. 

Det finns flera övningar du kan passa på att göra när du rider ut i naturen om du har en grusväg, en bred skogsstig eller en äng att använda dig av.

Övergångar och halvhalter

En halvhalt innebär att du gör en uppsamling av energin. För att hästen lättare ska förstå att den fortfarande ska trampa och inte bli långsammare i benen i en halvhalt kan du göra en tempoökning och därifrån återgå till arbetstrav. I övningen som Anne-Carin kallar för en "bakvänd halvhalt" har du stor nytta av den framåtbjudning naturen ger, men var noga med att din häst svarar ärligt för skänkeln och inte rusar iväg. Om så är fallet är det bara att avbryta övningen och göra om den tills hästen väntar på ditt kommando.

Om du har möjlighet att rida på en lite större yta kan serpentiner vara en rolig övning där du kan använda dig av "bakvända halvhalter". Serpentiner på ridbanan innebär att du rider stora bågar över medellinjen från långsida till långsida. Istället för att rida i arbetstrav och göra den traditionella halvhalten på medellinjen rider du istället i ett ökat tempo på den raka linjen för att sedan samla till arbetstrav på den böjda.

Även om du rider på en skogs- eller grusväg rakt fram är det viktigt att du bestämmer dig för en yttertygel så att du får en eftergiven innersida. Ett tips är att du tänker dig att du alltid rider på en volt för att inte "fastna" i båda tyglarna.

Övergångar mellan de olika gångarterna fungerar alldeles utmärkt i naturen och ger din häst styrka och smidighet. Tänk på att din häst ska svara direkt på dina hjälper. Det ger dig en lydig häst. Passa även på att göra tempoväxlingar i alla gångarter som hjälper både den trötta och den heta hästen.

Ha kontroll på hästens alla kroppsdelar

Testa dig själv för att se om du har kontroll på de olika delarna av din häst. En övning som ger bra kontroll på framdelen och även en rörlig häst är att rida rakt fram samtidigt som du böjer hästens hals. Se till att hästens kropp är rak och att det bara är hästens hals som böjs. Gör övningen i alla gångarter och testa att du kan böja hästen både till höger och vänster.

Leander är rak i kroppen med böjd hals.

Öppna och sluta

Testa även om du har koll på hästens bakdel genom att göra öppna och sluta på rakt spår. Galopp är att föredra i den här övningen för att underlätta för hästen. Gör gärna tempoväxlingar i övningen för mer aktivering och kontroll.

Anne-Carin visar hur en sluta i galopp på rakt spår ser ut.

Skritt på lång tygel

Även om du får ut väldigt mycket av att arbeta din häst i skog och mark kan den behöva en stund ifred. Om du har tillgång till en smal skogsstig kan du gärna låta din häst gå på lång tygel för att få avkoppling samtidigt som den lär sig lyfta på benen och klara ut problemen med den ojämna marken själv.

Anne-Carin tipsar också dig som ryttare att kliva av hästen en bit innan ni kommer fram till stallet, dels för hästens skull men också för att du som ryttare kan behöva stretcha ut ljumskar och andra muskler.

Anne-Carin kliver alltid av sin häst en bit innan stallet.