Hältor* står för 50 procent av alla skador på häst, enligt skadestatistik från Agria, och är den allra största kategorin av skador. Men många hältor går att förebygga med rätt kunskap! Tillsammans med vår veterinär Karl-Henrik Heimdahl och hoppryttaren Jens Fredricson har vi därför tagit fram en artikelserie med målet att öka välfärden hos våra hästar och #stoppahältan.

För att få en stark och hållbar häst som håller i längden krävs det att vi bygger hästen från grunden. Vi behöver ge hästen tid att stärka muskler, men också senor, leder och ligament. Synsättet är dock detsamma för både unga och äldre hästar – ett grundläggande och långsiktigt uppbyggande arbete som gör den redo för det vi förväntar oss av den.

#stoppahältan

Med projektet #stoppahältan vill vi öka kunskapen kring hälta och på så sätt göra vardagen bättre för många hästar. Här hittar du allt material som vi samlat kring projektet: #stoppahältan

 

Tänk på:

  • Variera ditt underlag – rid inte bara i ridhuset utan variera mellan asfalt, sand, kuperad terräng och ridbana.
  • Skynda långsamt! Varken du eller hästen vinner på att du sätter igång den för tidigt efter en skada
  • För att hästen skall kunna tillgodogöra sig grenspecifik träning så måste du först ha lagt en allsidig grund där den är tillräckligt stark och i tillräcklig kondition.
  • Ha en långsiktig plan där du planerar in saker längs vägen – vare sig det är perioder av konditionsträning, vila, att lära hästen nya rörelser eller tävling, men tänk på att göra något hela tiden.

Den unga hästen – gör lite av allt

En ung häst behöver stärka sig under lång tid, och lite åt gången. Det går inte att vila en häst i form oavsett ålder och det finns därför inte heller något självändamål i att vänta med att börja arbeta med sin häst tills den är fem år för att sedan sätta den i hårdträning, tvärtom. Då är risken snarare att den skadar sig för att den inte är van vid påfrestningarna som träningen innebär.

- En ung häst som får vara med redan från början blir oftast en väldigt trevlig individ då den blir trygg med personen som hanterat den. Även om du inte kan rida på din unga häst kan du ändå arbeta med den genom exempelvis långa skogspromenader, tömkörning eller lite longering. När den väl är under ryttare - få hästen att arbeta i en avspänd låg form och öka på kraven efterhand du tycker att din häst är redo. Var noga med att lyssna på hästen och backa om du märker att den tycker att uppgiften är för svår, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.

Hos den unga hästen är det inte bara den fysiska utvecklingen som kan vara krävande, utan även den psykiska, så var noga med att även låta hästen vila huvudet under perioder. Kräv då inte för mycket fysiskt arbete och minimera de nya utmaningarna som den måste hantera – det är psykiskt komplicerat för en häst att lära sig nya rörelser exempelvis, tänk på att backa bandet och gör istället saker den kan – det är dessutom bra för hästens självförtroende!

Hur bygger jag upp den äldre hästen?

Den äldre hästen som varit avställd en tid och nu skall sättas igång igen har ofta ett muskelminne och en grund att stå på redan från början, vilket gör att du inte behöver skynda lika långsamt som med en unghäst. Om du däremot skall börja med en oinriden äldre häst så bör den behandlas precis som en treåring.  För att en häst ska bli starkare och inte stanna av i sin utveckling måste det finnas perioder där du pushar den, men inte så hårt att den riskerar att skada sig. Principen är densamma som för människor – du måste öka tyngden och intensiteten i din träning för att öka din styrka och uthållighet. Det som hästen tycker är jobbigt och svårt på våren skall ligga väl inom dess komfortzon på hösten.

För att hästen ska kunna tillgodoräkna sig all ny kunskap och styrka är det dock viktigt att du lägger in perioder av återhämtning när du tänjt på gränserna, för en vuxen häst kan detta betyda en till två veckor av lättare ridning, eller ridning med annat fokus t.ex. mest uteridning. För den unga hästen däremot kan det vara att få skrota på sommarbetet från maj till augusti.

Gör en långsiktig plan tillsammans med din tränare där du sätter upp mål längs vägen – varva hårdare träning med med återhämtningsperioder men tänk på att inte låta hästen avstanna helt, då kan resultatet utebli och effekten istället bli den motsatta med skador och problem. I vår coachingmall hittar du inspiration hur du kan lägga upp din träning.

Lyssna på din häst

För att du inte ska pusha din häst för mycket behöver du vara uppmärksam på hur den reagerar inför arbete. Var lyhörd för om hästen tappar sin framåtbjudning, känns håglös och har svårt att göra saker som den i vanliga fall enkelt klarar av – då är det ofta dags att lägga in en lättare period för hästen som innefattar vila, rörelser och uppgifter du säkert vet att den klarar av.

* I Agrias hästbestånd är det tydligt att hältor är i särklass den största kategorin av enskild skada på häst. Agria har valt att fokusera på hältor som kommer från problem med senor, leder och ligament.  De utvalda hältorna från över 500 diagnoser, grundar sig på hältor som kommer från besvär från karpalleden och nedåt på framben, och från knäleden och nedåt på bakbenen. Dessa står för 50 procent av alla skador på häst.