Fälttävlan

Fälttävlan är en gammal militär gren som testade militärhästarnas mångsidighet. De skulle vara lydiga, snabba i terrängen och orädda med god hoppteknik. Helt enkelt mångsidiga hästar.

De olika momenten är dressyr, terrängridning över fasta hinder med uthållighetsprov och så till sist banhoppning. Att man lagt momenten i den ordning de ligger beror på att hästen dagen efter uthållighetsprovet kan vara både sliten och slarvig efter att ha gått det hårda terrängprovet dagen före och det därför blir en extra svårighet att få hästen att vara rädd om sig när man hoppar vanliga banhoppningshinder.

De flesta fälttävlans-tävlingar hålls över tre dagar. Första dagen går dressyren, andra dagen terränghoppningen och tredje dagen hoppningen. I varje moment går det ut på att få så lite minuspoäng som möjligt. Momenten "väger" också olika mycket i bedömningen av varje ekipage, uthållighetsprovet betyder fyra gånger mer för resultatet än dressyren och tolv gånger mer än hoppningen.

I terränghoppningen finns det ofta alternativa vägar över och genom hindren, en lätt och lång och en svår och kort. Terrängen rids på tid, ekipaget ska hålla en idealhastighet och det innebär ingen fördel att gå snabbare än maxtempot.

Det finns också endagars-tävlingar där alla moment rids på en och samma dag. Då byter oftast hoppningen och terrängritten plats och ibland struntar man i det steeplechasemoment som annars är inbakat i terrängridningen. Anledningen är att det stämmer bättre med återhämtningen hos hästen och sliter alltså mindre än om hoppningen skulle ligga sist.

De flesta fälttävlansryttare använder endagarstävlingarna som uppladdning inför de större tredagarstävlingarna. Fälttävlan är ganska slitsamt för hästen och därför tävlar en fälttävlanshäst inte alls lika många tävlingar som till exempel hopp- eller dressyrhästar. I stället laddar man upp inför säsongen genom att tävla just banhoppning eller dressyr.

En bra fälttävlanshäst rör sig bra, är lydig, uthållig och snabb och rädd om sig i hoppningen. Dessutom måste den vara modig och lita lika mycket på ryttaren som ryttaren litar på hästen. I terrängritten är det nämligen farligt att tveka. Fälttävlanshästen är med andra ord en god allroundhäst och är kanske inte specialiserad på någon gren.

Den utrustning som behövs är: dressyrsadel och kandar samt dressyrfrack och hatt (i lätta klasser går det bra med tränsbett och vanlig tävlingsklädsel) till dressyrmomentet. Hoppsadel, träns, benskydd och gummiboots, samt vita ridbyxor och fälttävlansdress och förstås en lättviktshjälm och skyddsväst till terrängen och till sist hoppsadel, träns, benskydd och vanlig tävlingsklädsel till hoppmomentet.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg