Emelie Brolin berättar om sin träning hos Anky van Grunsven

För fyra år sedan såg Emelie Brolin Anky van Grunsven rida en dressyrtävling i tyska Aachen och tänkte att ”precis så där vill jag rida en dag”. I dagarna har Emelie precis avslutat sin andra vistelse som elev hos Anky i Holland.

Hur gör man för att få träna för en olympisk mästare?
För fyra år sedan arbetade jag med hästar i Tyskland. På en tävling såg jag Anky rida och blev fascinerad. När jag kom hem tog jag därför kontakt med Mattias Jansson som jag visste hade jobbat hos Anky i sex år. Jag började träna regelbundet för honom och drömma om att en gång få träna för Anky.

I januari 2008 skickade jag ett mail till Anky för att höra mig för angående möjligheten att få komma och träna hos henne. Efter en tid fick jag ett positivt svar och min tränare Mattias berättade att Anky varit i kontakt med honom och frågat om referenser.

Varför fick just du komma till Anky?
Tidigare hade jag varken rätt hästar eller resurserna att åka iväg och träna på det här sättet. I och med att jag 2007 blev en del av TeamAgria har saker och ting ändrats och möjligheter öppnats för mig.

Anky är väldigt noggrann med vem som får komma till henne. Att du brinner för det här med hästar är kravet hon ställer. Anky vill inte lägga tid på att träna någon som inte tar sin ridning på största allvar och antagligen anser hon att jag gör det.


Emelie Brolin och Briman i Ankys ridhus.

Hur många andra bor och arbetar på gården?
Denna gång var ingen annan elev där samtidigt men på gården finns tre working students i stallet som också har sina hästar där. Utöver oss har Anky en beridare, en hästskötare och en sekreterare – dessa tre är de absolut viktigaste personerna runt henne.

Jag bodde i hästlastbilen som stod uppställd precis i anslutning till stallet. Vår lastbil är mycket bra utrustad så jag hade det hur bra som helst där. Det enda som kan bli jobbigt ibland är att det är lite trångt. Till exempel måste man diska varje gång man ätit för annars blir det kaos.

Hur ser en vanlig dag i stallet ut?
En dag i stallet börjar klockan sju på morgonen med att boxarna mockas, ridhuset harvas och stallplanen städas. Mellan klockan åtta och nio börjar Anky rida och klockan ett börjar hon undervisa. Ibland kommer betalande elever till gården och rider lektion tillsammans med oss som bor och arbetar på gården.

Mellan fyra och fem personer brukade vi vara som red varje gång. Det kan låta mycket men det var en otroligt kvalitativ timme varje dag. Under min andra vistelse i Holland fick jag även rida tillsammans med Anky i ridhuset på förmiddagen och hon instruerade mig samtidigt som hon red sina hästar.

Vilken är den största förändringen du gjort i din ridning?
Den största förändringen handlar om att ha kontroll i alla lägen. Numera strävar jag efter att inte släppa igenom någonting. Om grunderna är i det närmsta perfekta så blir faktiskt inte de mer avancerade rörelserna svåra att utföra.

Att hela tiden känna efter hur hästen utför varje steg och rörelse är bland det svårast du kan göra i ridningen. Men gör du det får du ständiga bevis på hur viktigt det är.


Anky instruerar Emelie.

Vem av dina hästar har utvecklats mest hos Anky?
Den häst som utvecklats mest är Briman eftersom han var med mig ned till Holland även första gången i april månad. Under tiden hemma har jag fortsatt arbeta honom efter Ankys system som går ut på att aldrig klämma hästen mellan hand och skänkel, det vill säga aldrig driva när man bromsar och tvärtom.

Har du även utvecklats på det personliga planet?
När jag åkte ned till Anky första gången var jag inställd på att det skulle bli tufft och att jag skulle bli nedtryckt i skorna. Men min reaktion efter att tränat hos Anky en tid är mer ”varför har ingen sagt det här till mig förrut?”.

Enligt Anky handlar talang inte om hur du sitter eller beter dig när du rider - det är snarare din inställning, attityd och vilja att förbättra dig som gör dig till en bra ryttare. En uppfattning som jag delar med Anky till hundra procent.

 Fem snabba frågor till Emelie:

  • Ridpryl jag inte klarar mig utan: Ankys kandarpaddar under nosgrimman
  • Äter gärna: en köttbit med sallad
  • Dricker helst: mineralvatten
  • Lyssnar på: blandad radio
  • Tittar på: film ibland

Text: Susanna Martell
Bilder: Emelies privata

Läs mer om Emelies träning hos Anky i bloggen »

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg