Tillsammans med vår veterinär Karl-Henrik Heimdahl och hoppryttaren Jens Fredricson har vi därför tagit fram en artikelserie med målet att öka välfärden hos våra hästar och #stoppahältan. Men varför är det så viktigt att variera hästens träning, underlag och intensitet?

#stoppahältan

Med projektet #stoppahältan vill vi öka kunskapen kring hälta och på så sätt göra vardagen bättre för många hästar. Här hittar du allt material som vi samlat kring projektet: #stoppahältan

Allsidig träning är A och O för en hållbar häst

- Ska man bygga en stark och hållbar häst måste den få tid på sig och arbeta med alla sina muskelgrupper. Att hästen får arbeta allsidigt och inte bara tränas i dressyrrörelser eller hoppas över hinder är viktigt för att den skall hålla sig sund och stark hela livet, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.

Exempel på träningsformer som tillsammans utgör en allsidig träning:

  • Uteritter gärna i kuperad terräng
  • Klättring i uppförs- och nedförsbacke
  • Arbete på ridbana eller manege – lösgörande
  • Dressyrutbildning eller träning
  • Hoppning – så som cavaletti-övningar eller studsserier etc.

- Om hästen arbetar ensidigt bryts den sakta men säkert ner, monotona rörelser som upprepas ofta skapar en belastning på vävnaden i kroppen vilket i sin tur ger förslitningsskador. Att inte rida för ensidigt är också viktigt ur andra synvinklar – att mest rida på en volt i höger varv gör att hästen blir sned samt olika stark i vänster och höger sida. Sist men inte minst blir den mentalt uttråkad, avslutar Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.

Variera intensiteten i din ridning

För att bygga en sund och hållbar häst är det viktigt att du inte bara rider på olika typer av underlag och varierar din ridning utan att du även ökar och minskar intensiteten i träningen. För att hästen ska utvecklas behöver den pushas i perioder och då tränas hårdare. Men lika viktigt som att växla upp, är att låta hästen växla ner och hinna återhämta sig, exempelvis genom att låta den unga hästen gå på sommarbete med jämnåriga kompisar, eller ta en vecka och kravlöst rida ut på den äldre hästen.

- Ett vanligt misstag är att man är för ivrig med sin häst, och har lite för bråttom att vilja se resultat istället för att tänka långsiktigt och bygga upp en individ som håller på sikt. Vi ger dem inte den tid de behöver vare sig det handlar om att läka en skada eller utveckla sin kapacitet, och i längden ger denna tidsbesparing motsatt effekt och vi får en häst med sämre hållbarhet, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Daglig utevistelse viktig för hållbara hästar

Enligt djurskyddslagen är varje hästägare skyldig att erbjuda sin häst möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter varje dag, vilket också bidrar till att skapa en mer hållbar häst. Men vad kan jag göra om min häst är ovan att gå ut i hage och jag är rädd att den ska skada sig?

- Allting handlar om vana, det är närapå självklart att en häst som är ovan att gå ut har lättare att skada sig i hagen. Släpp inte ut din häst direkt efter några vilodagar när du vet att den har mycket överskottsenergi, prova istället att låta den gå ut efter ett ridpass då den är lite lugnare. Fodra inte hästen med massor av kraftfoder, ge den istället ett bra stråfoder och släpp den gärna i en gräshage så den har något att äta istället för att springa runt. Ju mer din häst får gå ut, desto lugnare kommer den bli både i hagen och många gånger även under ryttare, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Rid inte på samma underlag varje dag

De flesta ryttare är idag medvetna om att hästen under en vecka ska ridas på olika underlag vid i alla fall några tillfällen för att undvika förslitningsskador. Men hur löser man underlagsproblematiken om man bara har tillgång till en ridbana och inte kan byta ridhus så ofta som man önskar?

Jens Fredricson, hoppryttare och stallmästare på Ridskolan Strömsholm, tipsar om att se möjligheterna med miljöerna runt omkring sig;

- På Strömsholm börjas eller avslutas varje ridpass med någon typ av utomhusaktivitet, antingen ute på ängarna häromkring eller på grusvägar. Vi har en skogsdunge där vi kan rida kuperat, trava cavaletti och klättra och det är en plats som utnyttjas mycket hos oss. På vägen dit har vi turen att det är asfalt som vi kan skritta på, men vi travar även mycket på de blöta grusvägarna som finns nu där vi gör serpentiner, arbetar med vikthjälper och lösgörande arbete, säger Jens Fredricson.

- En intressant aspekt är att man faktiskt kan känna skillnad på hästarna om man skrittar på hårt underlag eller bara ridit i ridhuset varje dag – lederna känns väldigt kalla och torra på hästarna dagen efter en skrittur ute, jämfört med om man bara ridit i ridhuset då hästarna ofta känns lite ”galliga” i benen, säger Jens Fredricson. 

 

 

*I Agrias hästbestånd är det tydligt att hältor är i särklass den största kategorin av enskild skada på häst. Agria har valt att fokusera på hältor som kommer från problem med senor, leder och ligament.  De utvalda hältorna från över 500 diagnoser, grundar sig på hältor som kommer från besvär från karpalleden och nedåt på framben, och från knäleden och nedåt på bakbenen. Dessa står för 50 procent av alla skador på häst.