A och O är sitsen, både för din egen ridning och för hästens hälsa. Samtidigt kan det vara svårt att komma till rätta med sitsen.

– Det som kan vara svårast är om ryttarens mellandel är i obalans eller fel. Där är ju utgången till ryttarens övriga sits, säger Agneta Aronsson, ridlärare på Strömsholm.

Hon fortsätter:

– Och det är också där som andra problem många gånger startar, även om de uppträder på andra delar av kroppen. En sån sak som att inte trampa ner hälarna kan bero på vad som händer ovanför benen. Likaså påverkar mellandelen händer och annat. Det finns också dem som hävdar att den största källan till problem med sitsen sitter i nacken.

Större uppmärksamhet kring bra sits

Den senaste tiden har fler uppmärksammat vikten av att ha en bra sits. Det finns idag lektioner där eleverna enbart koncentrerar sig på att rida ”på lina”. Och ett nytt test, där du som ryttare kan ta ett märke, fokuserar också på sitsen. Det finns också en tävling, där fyra ryttare tävlat åt gången – enbart i konsten att sitta rätt.

Vill du ha en bättre sits finns det många övningar du kan göra för att öva upp balans och koordination. Det allra bästa sättet, menar författarna, är att hitta balansen när du longeras – utan varken stigbyglar eller tyglar. Men, råder Agneta, träna även när du inte rider:

– Det är ju ändå en ganska kort tid per gång som man sitter på hästen. Därför kan du träna sitsen på andra sätt.

Hon nämner yoga, thai-chi och pilates som exempel Det finns också ett hjälpmedel som kallas balimo. Det är en stol med löst säte där du kan öva upp din balans.