Katt som börjat höra sämre

Jag tycker min katt (9 år) har fått lite dålig hörsel. Finns det hörseltest för katter?
Katt blir undersökt i öronen av veterinär.

Veterinären svarar:

Jag skulle rekommendera att du bokar tid hos din veterinär för en undersökning för att utesluta att katten har någon öronsjukdom som orsakar kattens försämrade hörsel. Man kan testa kattens hörsel med särskild apparatur som finns på större djursjukhus. Lycka till!

Symtom

Det kan vara svårt att upptäcka om kattens hörsel blir successivt sämre. Katten brukar bli lite mer lättskrämd eller osäker, eftersom den inte hör vad som händer runt omkring.

Orsak

Det förekommer ärftliga problem med hörseln. En del katter kan födas döva eller ha nedsatt hörsel, speciellt katter som är helvita. Det förekommar således på mycket unga katter. Andra orsaker till dövhet kan vara en kronisk inflammation i mellanörat. Ofta är trumhinnan skadad.

Vad kan jag göra själv?

Döva katter kan bli osäkra och opålitliga husdjur. De hör inte om någon kommer och blir därför lätt skrämda. En katt kan dock troligen kompensera detta genom att den känner vibrationer när man rör sig. Så har man en katt med dålig hörsel eller som är döv så krävs det tålamod och förståelse från djurägaren.

Man ska såklart inte avla på en katt som är döv eftersom dövhet kan nedärvas.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Man bör utesluta eventuella öronsjukdomar som inflammation i mellanörat, så det är viktigt att kontakta veterinär och undersöka katten om den verkar höra dåligt.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?