Katt med ögon som rinner

Min katts ögon rinner ganska ofta tycker jag, hon verkar inte besvärad av det men jag är orolig om det är någonting fel med henne. Bör jag kontakta veterinär?

Veterinären svarar:

Jag tycker du ska boka tid hos din veterinär för en undersökning. Rinnande ögon kan orsakas av problem med tårkanaler, en skada eller en sjukdom eller inflammation, så det är mycket viktigt att ställa diagnos och behandla din katt. Lycka till!

Orsak

Katter kan ha trånga tårkanalsöppningar och ibland kan öppningarna saknas helt. Dessutom förekommer det att tårkanalen är för trång eller är missbildad. Rinnande ögon kan även orsakas av ögoninfektioner, ett främmande föremål i ögat eller långa hårstrån runt ögat som irriterar hornhinnan.

Vad kan jag göra själv?

Du kan göra rent din katts ögon med vatten, koksaltlösning eller vanliga rengörande ögondroppar för att spola bort eventuella hårstrån eller främmande föremål som kan irritera ögat och orsaka rinnande ögon.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Boka tid för en undersökning om din katt har rinnande ögon. Speciellt om din katt dessutom kniper med ögonen eller nyser, för då kan orsaken vara hornhinnesår eller kattsnuva. Sår i hornhinnan behöver åtgärdas akut.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?