FORL / TR

Vi var på vår årliga seniorkontroll hos veterinären. Där upptäckte man att min katt hade drabbats av FORL och två tänder togs bort. Finns det risk för att fler tänder drabbas?

Veterinären svarar:

Tyvärr är FORL, även kallat TR (tooth resporption), en vanlig tandsjukdom hos våra älskade katter. Du skriver att ni går på seniorkontroller och FORL/TR är vanligare hos äldre katter. Det kan dessvärre drabba flera tänder på din katt och jag rekommenderar att du fortsätter gå med din katt på seniorkontroller för att upptäcka om fler tänder utsätts.

Symtom

Vanligast är att kindtänderna i underkäken drabbas. Sjukdomen kan drabba en enskild tand upp till alla tänder på katten.

Tecken på att din katt kan ha tandnedbrytning är att den äter mindre, har dålig andedräkt, inflammerat tandkött eller att du ser skada på tänderna.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Finns misstanke om FORL bör en veterinär undersöka tänderna. Även tecken på smärta eller att katten får sämre aptit är anledningar att besöka veterinären. Det är jättebra att som i ditt fall gå på årlig kontroll när katten kommit upp lite till åren.

Hittar du inte riktigt det du letar efter?

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Till FirstVet

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg