TR (FORL) katt med tandsjukdom

Vi var på vår årliga seniorkontroll hos veterinären. Där upptäckte man att min katt hade drabbats av FORL och två tänder togs bort. Finns det risk för att fler tänder drabbas?

Veterinären svarar:

Tyvärr är TR (tooth resporption), även kallat FORL, en vanlig tandsjukdom hos våra älskade katter. Du skriver att ni går på seniorkontroller och TR/FORL är vanligare hos äldre katter. Det kan dessvärre drabba flera tänder på din katt och jag rekommenderar att du fortsätter gå med din katt på seniorkontroller för att upptäcka om fler tänder utsätts.

Symtom

Vanligast är att kindtänderna i underkäken drabbas. Sjukdomen kan drabba en enskild tand upp till alla tänder på katten.

Tecken på att din katt kan ha tandnedbrytning är att den äter mindre, har dålig andedräkt, inflammerat tandkött eller att du ser skada på tänderna.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Finns misstanke om TR/FORL bör en veterinär undersöka tänderna. Även tecken på smärta eller att katten får sämre aptit är anledningar att besöka veterinären. Det är jättebra att som i ditt fall gå på årlig kontroll när katten kommit upp lite till åren.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?