Katt som är överviktig

Min 3-åriga innekatt har gått upp i vikt lite, ska jag försöka få henne att gå ned i vikt eller gör det något om hon är lite tjock?

Veterinären svarar:

Det är inte bra för katten att vara överviktig. Det framgår inte i din beskrivning hur mycket din katt väger nu. Du ska lätt kunna känna revbenen på din katt, om du inte gör det är han överviktig. Det finns många bantingsfoder som säljs på djurkliniker så jag skulle rekommendera att du bokar tid hos din veterinär så de kan ge råd om foder som passar just din katt.

Symtom

Man ska lätt kunna känna kattens revben, gör man inte det så är katten överviktig.

Orsak

Katter blir överviktiga av samma anledning som vi människor: för mycket mat och för lite motion. Vissa katter kan även gå upp i vikt efter att de blivit kastrerade.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra att börja med att väga katten och bestämma hur mycket katten ska gå ner. Väg katten veckovis och anteckna vikten. Försök att få din katt att motionera mer. Du kan leka med katten så att den rör sig mer eller ta med den på en promenad i koppel om det är en innekatt. Det finns många olika bantningsfoder du kan köpa hos veterinär.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om din katt är mycket fet och måste bantas ned rejält är det bäst att rådfråga veterinär eftersom bantningen ska ske successivt. Veterinären ger instruktioner och följer upp hur bantningen går.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?