Smärta hos katt

Min katt på 10 år har den senaste tiden fått förändrat beteende, lite mer aggressiv, mot de andra katterna i hemmet. Jag tycker även mig se att han har lite ont när han bland annat ska i och ur kattlådan. Kan dessa saker ha med varandra att göra?

Veterinären svarar:

En katt som har ont kan absolut förändras i sitt beteende både mot andra djur och människor i hemmet. Det är viktigt att utreda varför din katt har ont och behandla, så hoppas jag att din katt får tillbaka sitt gamla beteende igen!

Orsak

Att en katt har ont kan ha många olika orsaker. Du beskriver att din katt verkar vara berörd av att ta sig i och ur sin kattlåda. Det kan bland annat bero på artros som drabbar många katter som kommit upp i åren eller exempelvis smärta från ryggen.

Vad kan jag göra själv?

Förutom att låta din veterinär utreda din katt kan du se till att katten får det lite lättare i hemmet. Se till att katten lättare kan ta sig in i kattlådan genom att köpa en med lägre kant eller sätta dit en ramp. Se även till att kattens trygga platser för vila är lättåtkomliga för din katt.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Jag rekommenderar dig att boka tid hos din veterinär för att få reda på vad det är som orsakar smärtan. Förhoppningsvis kan en behandling av smärtan även göra att din katt återfår sitt tidigare beteende mot sina kattkompisar.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?