Katt som tappar päls

Jag har en kattunge på två månader som börjat tappa päls runt ögonen. Vet du vad det kan vara och om det är något jag behöver oroa mig över?

Veterinären svarar:

Det kan vara ringorm som gör att din kattunge tappar päls runt ögonen. Ringorm kan självläka men eftersom att du har en ung kattunge skulle jag rekommendera ett besök till veterinären som kan fastställa diagnos och eventuell behandling.

Symtom

Vissa katter som har ringorm uppvisar inga symtom alls medan andra precis som din katt får håravfall. Katten kan även få sår och rodnad i huden. Vanligt är att detta syns på huvud, hals, rygg och ben.

Orsak

Ringorm orsakas av en smittsam svampinfektion (dermatofyt). Microsporum canis & Trihofyton mentagrophytos är svamporganismerna som kan orsaka hudåkomman hos katter. Ringorm smittar vid direkt eller indirekt kontakt med smittade djur och ytor eller föremål.

Vad kan jag göra själv?

I förebyggande syfte är det bra att inte använda samma utrustning på flera katter. Alternativt rengöra och desinficera borstar, burar och liknande. Om det skulle visa sig att det är ringorm din kattunge drabbats av är det även här viktigt att hålla rent. Se även till att inte ha din katt tillsammans med andra katter för att undvika ytterligare smittspridning.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Katter som behandlas för ringorm behandlas med ett svampdödande medel ofta i kombination med schampo. En del katter behandlas inte då svampinfektionen kan läka ut av sig själv.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?