Hårbollar i kattens mage

Min katt har mycket lång päls och när hon tvättar sig får hon ju i sig mycket hår också. Är det farligt?

Veterinären svarar:

Det är normalt att katten tvättar sig och får i sig lite hår. Eftersom du har en långhårig katt är det bra att borsta kattens päls regelbundet så att hon inte får i sig så mycket hår, för då kan det börja bildas hårbollar i magen som kan orsaka problem i magen och tarmen.

Orsak

Oftast kommer de hår som katten får i sig ut den naturliga vägen utan problem. Men ibland, främst under fällningsperioden och hos långhåriga katter, kan hår börja samlas i magen och bilda hårbollar. Då kan katten kräkas upp hårbollarna eller så kan de fastna i tarmen.

Vad kan jag göra själv?

Ett sätt att förebygga hårbollar är att borsta katten regelbundet – speciellt när katten fäller päls. Genom borstning får du bort lös päls och när katten tvättar sig får den inte lika mycket hår i sig samtidigt. Det finns även speciella foder som innehåller ämnen som löser upp hårbollar i magsäcken.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din katt har svårigheter att bajsa, den inte vill äta eller den är slö. Det kan betyda att hårbollen har fastnat i kattens tarm och då måste den opereras bort.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?