Katt med mjäll

Min katt har fått mjäll. Vad kan jag göra för att få bort det?

Veterinären svarar:

En vanlig orsak till mjäll är mjällkvalster (mjällskabb). De ger upphov till mjäll och ibland klåda hos katten. Även ägaren kan ibland få röda kliande utslag. Behandla din katt samt eventuella andra katter och hundar i hemmet med Frontline spray eller Stronghold ett par gånger med ungefär en månads intervall. Om mjällen inte försvinner efter några behandlingar, kontakta veterinär. 

Symtom

Huden är torr och flagnar, man kan se mjäll i pälsen, oftast på ryggen. Katten kan även få klåda.

Orsak

Mjäll orsakas oftast av mjällkvalster. En annan orsak till mjäll är seborré som orsakar en mer fet mjäll. Det gör ofta att huden och pälsen känns fet. I vissa fall kan det finnas en bakomliggande sjukdom till seborré som behöver behandlas för att problemen ska försvinna.

Vad kan jag göra själv?

Mot ökad mjällbildning finns speciella mjällschampon avsedda för katter att köpa på kliniker och djursjukhus. Dessa medicinska schampoon skall verka i 10 minuter innan de sköljs ur. Du kan även prova med Viacutan som är ett fodertillskott som innehåller Omega-3 fettsyror. Vid olika hudproblem kan det göra nytta. Det tar dock flera veckor innan man ser resultat av denna behandling.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om hunden inte blir bättre trots behandling eller den är besvärad av mjällen.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?