Diabetes

Min katt har blivit ganska slö och dricker jättemycket vatten. Han är lite överviktig men har varit pigg annars. Ska jag ta honom till veterinären?

Veterinären svarar:

Symtomen du beskriver kan tyda på att din katt har diabetes. Boka tid hos din veterinär för en undersökning. Veterinären tar ett blodprov som visar om din katt har drabbats av diabetes, eller någon annan sjukdom. Lycka till!

Symtom

Vanligaste symtom är att katten dricker mycket vatten. 

Orsak

Diabetes mellitus orsakas av att kattens bukspottkörtel inte producerar tillräckligt insulin eller av att lite insulin bildas men kroppens celler blir okänsliga för det. Insulinet är livsviktigt för att blodsockret i kroppen inte ska stiga eller sjunka för kraftigt.

Vad kan jag göra själv?

Se till att din katt inte blir överviktig eftersom överviktiga katter löper störst risk att drabbas av diabetes.

Diabetes är en krävande sjukdom, både för katten och ägaren. En katt med diabetes bör äta vid fasta tider i samband med insulininjektion, och dess blodsocker måste mätas regelbundet.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din katt har ökad törst. Ökad törst kan nämligen orsakas av diabetes och även av många andra sjukdomar som hyperthyroidism och njursjukdomar, så det är viktigt att ställa diagnos och sätta in rätt behandling i tid.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?