FIV - immunbristvirus på katt

Vad är FIV och hur sprids den på katt?

Veterinären svarar:

FIV är en virussjukdom som skadar kattens immunförsvar. FIV drabbar enbart katter och är mycket ovanlig i Sverige. Viruset förekommer i saliv och blod hos infekterade katter och de viktigaste smittvägarna tros vara via bett eller sår.

Symtom

Vanligast är att katten får en ökad känslighet för andra infektioner. Nyinfekterade katter kan få en kort akut sjukdomsperiod med lite feber och nedsatt allmäntillstånd. En del kan bli inflammerade i mun, ögon, hud, tarm eller luftvägar samt få lymfknuteförstoring. En smittad katt kan leva i många år innan den visar några sjukdomssymtom som är relaterade till FIV.

Vad kan jag göra själv?

En smittad katt ska inte tillåtas att vandra fritt ute bland andra katter. Katten bör heller inte ha närkontakt med friska katter eftersom risken då finns att den sprider FIV vidare.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din katt visar symtom på FIV, som att katten har fått många infektioner under en kort period. FIV i sig är inte en dödlig sjukdom, men den gör katten mer mottaglig för andra infektioner som i sin tur kan vara dödliga.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?