Stressad katt hos veterinären

Min katt blir mycket alltid stressad när vi ska till veterinären, även om det bara är en vanlig undersökning. Finns det något jag kan göra eller ge henne för att lugna ner henne?

Veterinären svarar:

Tyvärr blir många katter (samt ägare) stressade vid ett veterinärbesök. Du kan börja med att vänja katten vid sin transportbur så att katten känner sig bekväm i den. Börja med att ha buren framme och ägg lite godis i den och runt om. Försök sedan att få in katten i buren, stänga dörren och ge katten godis. Efter det kan du fortsätta med att bära runt buren hemma. Kom ihåg att berömma och belöna din katt.

Om din katt är mycket rädd ändå kan du pröva en lugnande doftspray, som Feliway. Den innehåller feromoner som lugnar ner katten. Spraya buren lite innan ni ska åka. Det finns även ett lugnande kosttillskott Zylkene som du kan ge katten. Lycka till!

Symtom

Stress kan visa sig genom att katten är orolig, inte vill åka i buren, jamar mycket eller försöker fly. 

Orsak

Katter vill helst inte lämna sitt revir, så en resa till veterinären upplevs negativt. Om katten inte är van vid sin bur känner den sig lätt otrygg och kan bli stressad.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra att katten blir van vid att bli hanterad: titta katten i munnen, i öronen och ta den på tassarna, runt magen och så vidare. Då brukar katten tycka att det är mindre obehagligt att bli hanterad och undersökt av veterinär.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?