Katt som jamar mycket

Min katt har börjat jama mycket på nätterna. Vad kan jag göra åt det?

Veterinären svarar:

Jamandet är beteende relaterat och jag vet inte varför din katt gör så.  Katter är ju trots allt nattaktiva djur och vill ofta ut och jaga på nätterna. Du kan köpa Feliway som innehåller feromoner och gör katter lugna och harmoniska. Feliway köps på kliniker och djursjukhus. Lycka till!

Orsak

Katter kan jama ovanligt mycket av många anledningar. En av de vanligaste anledningar är att någonting har förändrats i kattens liv, till exempel flytt, en ny familjemedlem, att en familjemedlem har gått bort. Katten kan jama för att den vill ha mer uppmärksamhet. Okastrerade katter tenderar jama mer än kastrerade katter.

Äldre katter kan bli senila och få dålig hörsel som kan leda till att de jamar mer och mer högljutt. Det är även vanligt att medelålders och äldre katter kan få problem med sin sköldkörtel (hypertyroidism), vilket bland annat kan orsaka att katten  jamar mycket samt blir hyperaktiv.

Vad kan jag göra själv?

Om man har en okastrerad honkatt som jamar när den löper, eller en okastrerad hankatt som jamar när det finns löpande honor i närheten, kan det vara värt att kastrera katten.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om katten verkar besvärad eller visar tecken på smärta eller om den inte blir lugnare trots Feliway.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?