Njursvikt av förgiftning

Min hund åt några vindruvor och har blivit lite slö efter det och druckit mycket vatten. Ska jag ta henne till veterinär?

Veterinären svarar:

Symtomen du beskriver låter som att din hund har fått akut njursvikt på grund av vindruvorna. Ta din hund till veterinär genast! Hos veterinären tar man blodprov för att konstatera njurskada och för att mäta hur svår skadan är. Läs mer om vad som är giftigt för hund här.

Symtom

Vanliga symtom är att hunden blir trött och svag, hunden dricker mer än normalt och äter mindre, vilket kan leda till avmagring. Hunden kan även få kräkningar och diarré.

Orsak

Njursvikt kan vara både akut och kronisk. Orsakerna till njursvikt kan vara många, allt från en akut förgiftning till en kroniskt långsamt utvecklande försämring av njurfunktionen. Kronisk njursvikt innebär att njurarnas kapacitet att rena blodet har försämrats.  Bakomliggande orsaker är bland annat tidigare akut skada på njurar eller en njursjukdom. Vid akut njursvikt slutar njurarna plötsligt fungera, exempelvis som följd av en förgiftning. Giftiga ämnen som kan orsaka njursvikt är glykol, russin, vindruvor och vissa läkemedel avsedda för människor. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din hund har ätit något giftigt som kan orsaka njursvikt eller om din hund visar andra symtom på njursvikt.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?