Tik som löper ofta

Min 2-åriga tik har löpt tre gånger i år och senaste löpet har varat 4 veckor nu. Är det normalt?

Veterinären svarar:

När en tik löper de första gångerna kan de vara allt från korta, förlängda, otydliga löp eller löp med ojämna intervall. Så din tik är helt normal.

Symtom

Vid löp kan tiken få mindre beteendeförändringar som trötthet och nedstämdhet. Hur mycket tiken blöder är individuellt och beror även på tikens storlek och ras. Är hunden pigg behöver man inte vara orolig för att något är fel. Vanligen löper en tik två gånger per år. Det är dock vanligt att vissa tikar löper endast en gång per år medan andra kan löpa tre eller fyra gånger per år. Det kan däremot vara jobbigt för tiken att löpa så ofta och länge.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Det vanligaste är att tiken löper i cirka tre veckor, men fyra veckor är inte onormalt så länge tiken mår som vanligt. Börjar det gå längre tid bör man låta undersöka sin tik. Veterinären kan göra ett ultraljud på livmoder och äggstockar för att se att allt är normalt.

Att löpa så ofta är jobbigt för din hund och det ökar förmodligen även risken för att hon ska utveckla en livmoderinflammation. Då kan det vara bra att låta kastrera henne.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?