Har min hund en juvertumör?

Min tik på 11 år har fått en hård svullnad under ena bröstvårtan. Det rinner lite klar och något blodigt vätska. Hon har inte löpt nyligen. Vad ska jag göra?

Veterinären svarar:

Det du beskriver är vanliga tecken på en juvertumör. Knölar i juvervävnaden är i stort sett alltid någon form av tumör. Tumörer i juvret är tikens vanligaste tumörform och de är oftast någon form av cancer - ofta finns det en blandning av olika cancertyper i tumören. Ungefär hälften av tumörerna är godartade och hälften elakartade, med andra ord tumörer som sätter dottertumörer. I samband med operationen tas ett vävnadsprov, så kallad PAD. Det ger upplysning om vilken sorts tumör det handlar om. 

Symtom

Ett vanligt symtom är knölar i juvret samt ibland vätska ur spenen, som du beskriver. Svullnaden eller knölen kan även orsakas av en inflammation i juvret en så kallad mastit, så hunden bör undersökas av en veterinär så att en tumör kan bekräftas eller uteslutas.

Vad kan jag göra själv?

Min rekommendation är att undersöka sin hund regelbundet. Då är det lättare att upptäcka eventuella knölar eller andra förändringar i god tid. Om man som i ditt fall upptäcker en knöl tycker jag man ska kontakta sin veterinär och även hålla koll på knölen fortsättningsvis.

Det går inte att avgöra om en juvertumör är godartad eller elakartad bara genom att titta och känna på tumören. Det enda sättet är att ta ett prov från tumören. Tecken på att juvertumören är elakartad kan vara att den växer snabbt, knölen känns oregelbunden och sitter fast i huden eller omkringliggande vävnad, samt den orsakar sår i huden.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Den gyllene regeln är att en juvertumör bör opereras bort så snart som möjligt. Så beställ tid hos din veterinär så att tiken blir undersökt. Före en operation av juvertumörer röntgas lungorna för att kontrollera att ingen spridning har skett. Har detta skett ska man inte operera bort tumören i juvret.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?