Tik som kissar ofta

Min 4-åriga rottweilertik löper nu och kissar väldigt ofta. Hon skvätter kiss som en hanhund och ibland kommer det bara några droppar. Är det normalt?

Veterinären svarar:

Tikar brukar kissa oftare när de löper och kan börja markera med urin. Vissa tikar kan dock även få urinvägsinfektion (blåskatarr) i samband med löpet, så jag tycker du ska boka tid hos din veterinär och ta med ett färskt urinprov.

Symtom

Om hunden har urinvägsinfektion kissar den ofta och i små skvättar, eller försöker kissa men ingenting kommer ut eller visar tecken på smärta när den kissar. Ibland kan det finnas blod i urinen. Hunden kan även vara slö, få feber, vara aptitlös och visa tecken på smärta i buken. Diagnosen ställs med hjälp av symtomen och analys av urinen (urinprov).

Orsak

Den vanligaste orsaken till att en hund får urinvägsinfektion är inflammation i urinblåsan orsakad av bakterier eller av urinstenar som irriterar urinblåsans vägg. Tikar drabbas i större utsträckning än hanhundar. 

Vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att hunden dricker mycket vatten så att bakterier och inflammatoriska celler spolas ut ur blåsan. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om du misstänker att din hund har urinvägsinfektion. Får hunden upprepade urinvägsinfektioner bör man leta efter bakomliggande orsaken, till exempel urinsten.

Svårare fall av obehandlad urinvägsinfektion kan leda till att bakterierna vandrar vidare längs urinvägarna (urinledaren) och orsakar infektion i njurarna, vilket kan leda till allvarlig sjukdom.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?