Tik som dricker mycket vatten

Jag har en tik på åtta år som börjat dricka väldigt mycket vatten och känns slöare än vanligt. Hon har precis löpt. Vad är det som är fel?

Veterinären svarar:

Det du beskriver är vanliga tecken på livmoderinflammation speciellt då din tik har kommit upp lite i ålder. Livmoderinflammation kallas också för pyometra och kommer ofta efter eller ibland under ett löp. Men det kan också vara andra sjukdomar som är orsaken, exempelvis diabetes, njursjukdom eller smärta.

Symtom

Förutom ökad törst och slöhet är det vanligt med illaluktande, brun/rödaktiga eller variga flytningar vid livmoderinflammation. Ibland syns det inte beroende på att vissa inte har flytningar eller att tiken själv tvättar bort flytningarna.

Orsak

Pyometra är dels hormonellt och dels bakteriellt styrt. Varför tiken ofta drabbas efter löp är för att livmoderhalsen är öppen under ett löp och bakterier kan då tränga in i livmodern och orsaka infektion. Även hormonförändringar under ett löp kan bidra till livmoderinflammation.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Ta alltid kontakt med en veterinär om din tik har något av symtomen ovan. Även om din hund inte är sig lik efter ett löp. I ditt fall är det viktigt att du uppsöker din veterinär så fort som möjligt då pyometra snabbt kan bli väldigt akut.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?