Öroninflammation

Sen ett tag tillbaka har min hund börjat hålla huvudet snett. Annars verkar han må bra, vet du vad det kan vara?

Veterinären svarar:

Det låter som att din hund kan ha fått en inflammation i innerörat. En öroninflammation kan påverka balanssinnet och vara en orsak till att din hund har huvudet på sned. Det finns även andra sjukdomar med samma symtom som exempelvis Vestibularissyndrom som påverkar balansen.

Symtom

Förutom att hunden har huvudet på sned som du beskriver är vanliga symtom också att hunden kliar sig i örat eller skakar på huvudet. Hunden kan få ont av öroninflammationen och det kan svullna och bli rött i området. Det kan också komma en del vätska ur örat som ofta luktar illa.

Orsak

Orsakerna till öroninflammation kan vara många. Hundar med mycket öronvax drabbas oftare samt hundar som oftare blöter ner öronen, som exempelvis badglada eller vattenapporterande hundar. Det finns även sjukdomar och allergier som kan vara orsaken till en inflammation i innerörat.

Vad kan jag göra själv?

Testa att lukta i örat, det brukar lukta illa om hunden har inflammation i innerörat. Du kan i förebyggande syfte rengöra hundens öron med medel speciellt framtagna för hundar från apoteken. Tänk på att för mycket rengöring inte heller är bra och faktiskt kan bidra till en öroninfektion.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Uppsök veterinär som kan avgöra om det är en öroninflammation eller något annat din hund drabbats av. Är det öroninflammation får hunden som oftast örondroppar och ett vaxlösande medel som behandling. Om din hund har återkommande problem med öroninflammation bör även en utredning göras för att hitta det bakomliggande problemet. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?

Mer inom samma ämne