Blodöra på hund

Jag har en schäfer som har blodöra och nu är örat lite hängig. Kommer det örat bli hängande även när blodörat har läkt? Hur brukar man behandla blodöra?

Veterinären svarar:

Tyvärr brukar örat bli lite förtjockat, "buckligt" och ibland hängande efter ett blodöra. Det är möjligt att örat kommer bli lite snyggare till utseendet när det gått längre tid.

Symtom

Vanliga symtom är svullet och blodfylld öronlapp.

Orsak

Blodöra orsakas ofta av att hundar med öroninflammation skakar och kliar sig. Då kan blodkärl i örat brista och öronlappen fylls med blod.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Det finns olika sätt att behandla ett blodöra på. Det är även viktigt att behandla en eventuell grundorsak, som öroninflammation eller ohyra. 

Det finns en rad olika behandlingar för att åtgärda blodöra. I vissa fall töms den blodfyllda öronlappen och ibland utförs en operation.

Oavsett metod finns det alltid risk för att det fylls på igen och att örat blir ett så kallat blomkålsöra, med andra ord läks med ärrbildningar som gör att örat blir tjockare  hårdare och ojämnare. Om hunden är obesvärad kan man låta blodörat läka utan åtgärd.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?