Sår på hornhinnan

Under kvällen började min hund plötsligt knipa med ena ögat. Hon verkar ha ont och jag tror mig se en liten repa på hornhinnan, vad kan jag göra för att hjälpa henne?

Veterinären svarar:

Att din hund kniper med ögat och visar tecken på att den har ont är akut. En veterinär behöver titta på ögat omgående då den kan ha fått sår på hornhinnan. Har din hund sår på hornhinnan kan läget snabbt försämras och i värsta fall orsaka blindhet. Att en hund kniper med ögat kan dock bero på många andra saker än sår på hornhinnan.

Symtom

Förutom att hunden kniper med ögat och har ont som du beskriver kan ögat även vätska mer än vanligt. Hunden kan försöka klia sig med tassarna i området.

Orsak

Hornhinnesår kan exempelvis bero på yttre trauman som att hunden fått något i ögat, att en katt klöst hunden i ögat eller liknande. Det kan också bero på bakterieinfektioner eller att hunden lider av en hornhinnedefekt.

Vad kan jag göra själv?

Se till att hunden inte kan klia sig i ögat genom att hålla koll eller enklast genom att ha tratt på din hund. Ta dig så fort som möjligt till en veterinär. Du kan själv försöka tvätta rent om det exempelvis är skräp som ligger kvar i ögat genom att tvätta med koksaltlösning eller vatten. Tänk på att inte pilla i eller omkring ögat i onödan då det kan förvärra situationen. Undersökningen bör alltid göras av en veterinär.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Hornhinnesår eller misstanke om hornhinnesår ska alltid undersökas av veterinär. Även om hunden visar tecken på smärta i ögat eller att knipandet inte försvinner.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?