Hund som tappar tänder

Min mellanpudel på fyra år har tappat tre tänder. Jag tycker att tänderna ser vita och fina ut. Vad kan det vara för fel på henne? 

Veterinären svarar:

Förmodligen har din hund drabbats av tandlossning, så kallad parodontit. Det är tyvärr ganska vanligt bland hundar och framförallt bland mindre hundraser. 

Symtom

Du beskriver att tänderna på din hund ser fina ut, beläggningar på tänderna behöver inte alltid synas så tydligt. Andra symtom kan vara att hunden har dålig andedräkt. Tandköttet kan vara rött, irriterat eller lätt börja blöda vid exempelvis tandborstning.  Många hundar som har problem med tänderna får svårt att tugga och äter därmed mindre.

Orsak

Tandlossning orsakas av beläggningar på hundens tänder som utvecklas till tandsten om det inte tas bort. Hunden kan då få inflammation i tandköttet och på grund av det tappa sina tänder.

Vad kan jag göra själv?

Att borsta tänderna på din hund dagligen är det bästa sättet att förebygga tandlossning. Det är även ett bra sätt att som i ditt fall också förebygga att sjukdomen blir värre.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta din veterinär för en undersökning av din hunds tänder. En hund som tappar tänder behöver ofta besöka veterinären regelbundet för tandrengöring för att förhindra fortsatt tandlossning.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?