Hund som snorklar

Min hund andas väldig konstigt ibland, lite som att hon börjar hyperventilera. Hon börjar andas konstigt, drar in luft, snörvlar och låter lite som en gris. Vad kan det vara och kan det smittas till andra djur i hemmet?

Veterinären svarar:

Symtomen du beskriver kan tyda på att hunden har noskvalster. Ta din hund till veterinären för en undersökning. Veterinären utesluter även andra orsaker till symtomen, såsom övre luftvägsinfektion.

Noskvalster smittar inte till människa eller katter, endast hundar. 

Symtom

Det vanligaste symtomet är att hunden snorklar. De får vad man kallar bakåtvända eller omvända nysningar. Hunden står ofta med framsträckt huvud och drar in luft genom näsborrarna. I en del fall endast några enstaka gånger i andra fall under flera sekunder flera gånger dagligen. Hundarna kan få försämrat luktsinne.

Orsak

Noskvalster är små kvalster (ljusgula och 1-1,5 mm långa) som förekommer i hundens näshåla och bihålor. Exakt hur noskvalster smittar är ej känt. Troligen överförs smittan då hundar nosar på varandra.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Symtom på noskvalster är desamma som symtom bland annat hals- och luftvägsinfektioner. Därför är det viktigt att ta hunden till veterinär för en undersökning för att utesluta dessa andra orsaker. Noskvalster är så små att det är svåra att påvisa, därför sätter man in behandling. När det finns flera hundar i hemmet behandlas oftast alla hundar mot noskvalster för att minska risken för återfall.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?