Porta cava shunt (PSS)

Vi var hos veterinären och de tog ett blodprov på min hund som visade att min hund har höga levervärden och förhöjda gallsyror. Vad kan det bero på och är det farligt?

Veterinären svarar:

Om gallsyrorna är förhöjda kan det bero på en inflammation i gallvägarna eller så kan hunden ha en medfödd eller en förvärvad kärlmissbildning i levern – Porta cava shunt (PSS). Vill man komma fram till en mer exakt diagnos behöver man ta en leverbiopsi - ett vävnadsprov från levern. Man bör även göra ett ultraljud på levern.  Jag tycker att du ska ta kontakt med din veterinär igen. Kanske ska levervärderna tas om igen då din hund inte ätit på 12 timmar. Enstaka förhöjda blodvärden utan att hunden har symtom på någon sjukdom bör alltid tas om.

Symtom

Symtom på leversjukdom kan vara ökad törst, sämre aptit, kräkningar och illamående.

Orsak

Det finns många orsaker till förhöjda levervärden. Ofta rör det sig om någon form av inflammation men det kan också röra sig om tumörer eller svåra kroniska leversjukdomar som exempelvis skrumplever. Levershunt ger också förhöjda levervärden. En hel del andra sjukdomar och problem kan ge höga levervärden som blir bra när man har åtgärdat grundproblemet som till exempel kan vara cushings sjukdom.

Vad kan jag göra själv?

Levershunt kan behandlas med en speciell leverdiet, samt olika typer av kosttillskott för nedsatt leverfunktion. I vissa fall kan porta cava shunt opereras. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din hund visar symtom på leversjukdom.

Operation för porta cava shunt är ett avancerat ingrepp där en liten metallring anläggs runt kärlet som sakta skall strypas åt av metallringen. Syftet är att symtomen ska försvinna. Det finns mediciner som hunden kan få före och efter operationen för att reducera symtomen.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?