Kennelhosta

Min hund har börjat hosta lite då och då, det låter som att hon har satt någonting i halsen. Kan det vara kennelhosta? Eller kan jag ha smittat henne?

Veterinären svarar:

Hostan kan bero på att din hund har smittats av kennelhosta men det finns även andra orsaker till hosta hos hund. Har din hund haft hosta i flera veckor och det inte går över bör du få hunden undersökt. Människor kan inte smitta hundar med hosta, och vice versa.

Symtom

Hundar smittade av kennelhosta insjuknar inom en vecka med en kraftig skrällande och ihållande hosta. Många djurägare tror att hunden satt något i halsen. I allvarliga fall kan hostan bli så intensiv att hunden får kväljningar och kräks upp slem. Hunden är oftast annars pigg. Feber kan tillkomma.

Orsak

Smittan sprids via luften från hund till hund, genom direktkontakt eller indirekt till exempel via matskålar. Den kan även spridas som droppsmitta på några meters håll när hunden hostar eller nyser. Risken för smitta är störst på ställen där många hundar samlas och är  nära varandra, som  på hundutställningar, träningar, tävlingar, hunddagis och hundpensionat.

Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika smittsamma luftvägsinfektioner hos hundar. Kennelhosta orsakas av fler olika sorters smittämnen, de vanligaste är hundens parainfluensavirus typ-2 (CPiV-2) och hundens respiratoriska coronavirus (CRCoV).

Vad kan jag göra själv?

Du kan förebygga sjukdomen genom att vaccinera hunden mot kennelhosta. Har hunden redan blivit smittad kan du ge Bisolvon som är en slemlösande receptfritt läkemedel. Detta bör dock ges sparsamt eftersom hostan får upp slemmet från lungorna.

Se till att hunden vilar mycket och ta tempen regelbundet. Det är även rekommenderat att använda sele istället för halsband. Eftersom kennelhosta är en smittsam sjukdom bör inte hunden träffa andra hundar under några veckor.

När behöver jag uppsöka veterinär?

De allra flesta hundar tillfrisknar utan behandling inom några veckor. Man bör dock dagligen ta tempen på sin hund. Om tempen stiger till 39,5 grader eller mer eller om hunden blir trött och dålig måste du uppsöka din veterinär. En komplikation till kennelhosta kan bli att hunden får lunginflammation som orsakas av en sekundärinfektion av bakterier.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?