Min hund mjällar

Min 1-åriga pomeranian har mjäll. Vad kan jag göra för att få bort det?

Veterinären svarar:

En vanlig orsak till mjäll är mjällkvalster (mjällskabb). De ger upphov till mjäll och ibland klåda hos hunden. Även ägaren kan ibland få röda kliande utslag. 

Symtom

Huden är torr och flagnar, man kan se mjäll i pälsen, oftast på ryggen. Hunden kan även få klåda.

Orsak

Mjäll orsakas ofta av mjällkvalster. En annan orsak till mjäll är seborré som orsakar en mer fet mjäll. Det gör ofta att huden och pälsen känns fet. I vissa fall kan det finnas en bakomliggande sjukdom till seborré som behöver behandlas för att problemen ska försvinna.

Vad kan jag göra själv?

Mot ökad mjällbildning finns speciella mjällschampon avsedda för hundar att köpa på kliniker och djursjukhus. Dessa medicinska schampoon skall verka i 10 minuter innan de sköljs ur. Du kan även prova med Viacutan som är ett fodertillskott som innehåller Omega-3 fettsyror. Vid olika hudproblem kan det göra nytta. Det tar dock flera veckor innan man ser resultat av denna behandling.

Stronghold spot-on, på recept från din veterinär, fungerar väldigt bra mot mjällkvalster men du behöver behandla hunden i minst 6 veckor. Huset/lägenheten måste dammsugas en gång i veckan, bränn upp dammsugarpåsen. Filtar, borstar m.m. måste tvättas i minst 60 grader. Övriga utrymmen som inte kan tvättas kan du spraya med Frontline spray. Allt detta gör du varannan vecka. Alla pälsdjur i familjen måste behandlas. Till sist glöm inte att sanera bilen!

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om hunden inte blir bättre trots behandling eller den är besvärad av mjällen.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?