Hund som tappar päls

Min schäfer tappar väldigt mycket päls, han har till och med lite kala fläckar. Dessutom kliar han sig ofta. Bör jag ta honom till veterinär?

Veterinären svarar:

Det finns många olika anledningar till att en hund tappar päls. Alla hår i en päls skall förr eller senare fällas. Ibland kan huden hamna i ett tillstånd då fler hår än vanligt fälls. Det är svårt att göra något åt detta. Eftersom att din hund har klåda och  kala fläckar bör du boka tid hos veterinär för en undersökning.

Orsak

Hunden kan ha fått follikulit eller pyodermi, vilket innebär att den fått en inflammation i huden. När det utvecklas lossnar håret tussvis och det läker av med en ökad pigmentering i huden.

En gles päls utan klåda kan bero på en hormonell sjukdom som Cushings sjukdom eller hypotyroidism.

Klåda kan bero på många olika saker. Vanliga orsaker är ohyra som löss, mjällkvalster, loppor och rävskabb. En annan orsak är att hunden är allergisk mot något den inandas exempelvis pollen, damm, kvalster, fjäder och ylle.

Om hunden får kala fläckar kan det bero på en bakteriell hudinfektion eller att hunden har hypotyreos, med andra ord för låga sköldkörtelnivåer. 

Om det inte rör sig om någon av dessa bör man ta ett cellprov eller biopsi från huden för att ta reda på vad det beror på.

Vad kan jag göra själv?

Gå igenom hundens päls och borsta eller kamma pälsen regelbundet. Då är det lättare att upptäcka eventuella förändringar i pälsen eller huden så tidigt som möjligt.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden som i ditt fall får klåda, börjar få kala fläckar eller en gles päls ska man kontakta veterinär.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?