Hund med Cushings sjukdom

Vår hund har precis blivit diagnostiserad med Cushings sjukdom. Vad innebär det egentligen?

Veterinären svarar:

Cushings sjukdom beror på att hundens binjurar producerar för mycket kortisol. Det är en relativt ovanlig sjukdom som främst drabbar äldre hundar. Sjukdomen behöver oftast behandlas medicinskt hela hundens liv.

Symtom

Vanliga symtom är att hunden dricker mycket mer vatten än vanligt och ständigt är hungrig. Hunden kan förlora en hel del päls och även muskler. Övervikt och spänning i buken kan också märkas på hundar som har sjukdomen. Symtom som slöhet och ökad andningsfrekvens förekommer också.

Orsak

Cushings sjukdom beror på att binjurarna producerar för mycket kortisol. Den bakomliggande orsaken beror oftast på en tumör i hypofysen eller i binjurarna.

Vad kan jag göra själv?

I ditt fall när veterinär redan konstaterat Cushings sjukdom är det viktigt att gå på alla återbesök och följa hundens utveckling.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Misstänker du att din hund har Cushings sjukdom eller upptäcker några av symtomen nämnda ovan ska du boka in tid hos veterinär så snabbt som möjligt. Den medicinska behandlingen är effektiv, och oftast syns en snabb förbättring av hundens symtom.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?