Allergisk hund

Hur vet jag om min hund är allergisk mot någonting?

Veterinären svarar:

Allergi på hund yttrar sig som klåda och inflammation i huden. De vanligaste allergierna är luftburen allergi (atopisk dermatit) och födoämnesallergi.

Symtom

Vanliga symtom är klåda och/eller återkommande öroninflammationer. Allra vanligast är att klådan uppstår i ansiktet, benen, armhålorna och på tassarna. En del hundar kan få en allergisk reaktion som gör att de svullnar.

Orsak

Den vanligaste orsaken är att hunden är allergisk mot något den andas in exempelvis pollen, damm, kvalster, fjäder, ylle. Med ett blodprov eller en pricktest kan man diagnostisera en sådan allergi.

Hundar kan även vara foderallergiska, då hjälper det inte att byta mellan olika foder på marknaden för att komma underfund med om hunden är foderallergiker eller inte. Alla foder innehåller kött från häst, nöt, svin, kyckling eller fisk och olika sädesslag. Om man skall testa om hunden är foderallergiker måste hunden under cirka åtta veckor enbart äta ett specialfoder, som inte innehåller dessa köttslag. Sådana foder säljs på klinker och djursjukhus. Efter testperioden får man sedan tillsammans med veterinären reda ut vad hunden kan äta och inte.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om du misstänker att din hund är allergisk mot någonting eller den visar symtom som klåda. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?