Hund med Addisons sjukdom?

Vår hund fick för ett tag sen sämre aptit, blev slöare och har nu även fått kräkningar och diarré. En bekant till oss tipsade om att det kanske kunde vara Addisons sjukdom, vad är det egentligen?

Veterinären svarar:

Symtomen du beskriver kan bero på många olika saker, bland annat Addisons sjukdom. Addisons beror på att hundens binjurar bildar för lite kortison. Jag skulle ta kontakt med din veterinär för att ta reda på om det är Addisons eller någon annan sjukdom som gör att din hund mår som den gör. Det kan exempelvis vara njursvikt, inflammerad bukspottskörtel leversjukdom eller något helt annat.

Symtom

Förutom symtomen du beskriver med slöhet, minskad aptit och även kräkningar och diarré kan sjukdomen visa sig på fler sätt. Addisons finns även i en akut variant där hunden får lågt blodtryck med bland annat förändrad hjärtrytm och kan hamna i chocktillstånd.

Orsak

Addisons sjukdom innebär att binjurarna bildar för lite av kortikosteroider. Orsaken är i regel immunmedierad, vilket innebär att en felaktig aktivering av immunsystemet gör att binjurebarken bryts ned och ger upphov till brist av kortisol och mineralkortikoisteroider.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden uppvisar symtomen som du beskriver i frågan behöver hunden komma till en veterinär för en utredning. Det kan som sagt bero på många andra orsaker än Addisons sjukdom. Blir din hund akut sjuk är det bråttom in till veterinär då det tillståndet kan vara livshotande. Lycka till med din hund!

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?