Epilepsi och krampanfall hos hund

Min hund har fått några krampanfall på sistone. Hon får kramp i benen och sen brukar hon svimma för ungefär en minut. Efter anfallet verkar hon lite förvirrad. Kan det vara epilepsi? 

Veterinären svarar:

Det låter som din hund har haft epileptiska anfall. Det betyder nödvändigtvis inte att din hund har epilepsi utan kramperna kan bero på olika orsaker. Om fler anfall kommer bör du beställa tid hos din veterinär för att reda ut orsaken till anfallen.

Symtom

Vanliga symtom för epilepsi är kramper/ryckningar, stelhet samt beteendeförändringar före och efter anfallet - hunden kan exempelvis bli orolig eller aggressiv. Det är även vanligt att hunden saliverar eller kissar/bajsar på sig under anfallet.

Orsak

Kramper kan uppstå av många olika anledningar. Det kan bero på hjärtfel där hjärtat slår onormala slag och hjärnan inte får syre. En del grava njur- och leverskador kan ge kramper. Hjärnhinneinflammation och inflammation i hjärnan och olika hjärnskador t.ex. orsakade av en olycka kan ge kramper. Vattenskalle är en medfödd defekt som kan ge kramper. Om man inte hittar någon orsak till kramperna blir diagnosen Idiopatisk epilepsi.

Vad kan jag göra själv?

Om hunden har epilepsi brukar man sätta in medicin. I en del fall blir hunden symtomfri. I många fall blir anfallen färre och inte så långvariga.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden får anfall bör man kontakta veterinär. Helst bör undersökningen göras av en veterinär som är neurolog.

Om anfallen blir långa, mer än 5-10 minuter, eller om anfallen avlöser varandra utan att hunden hinner normaliseras mellan, har det uppstått ett tillstånd som kan vara livshotande – ett status epilepticus. Detta kräver omedelbar veterinärbehandling.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?